MAIA: Pagubele din agricultură sunt deocamdată nesemnificative

Experții de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) afirmă că pagubele cauzate de intemperie sunt deocamdată nesemnificative, însă acestea ar putea crește din cauza variațiilor meteorologice.

Foto: politia.md

Serviciul de presă al MAIA a precizat că în centrul și nordul țării nu s-au înregistrat temperaturi mai mici de 0…+1 grade Celsius, astfel culturile din zona respectivă nu vor fi afectate major.

Totodată, zona centru-sud se confruntă cu o situație mai dificilă. Aici, în denivelări de terenuri agricole s-au înregistrat temperaturi de până la -3 grade Celsius (Cahul, UTA Gagauz-Yeri).

Precipitații atmosferice sub formă de ninsoare s-au înregistrat în centru și sud. În zona centrală au căzut mai multe precipitații, formând un strat de zăpadă de la 60-80 cm, în unele locuri chiar și de un metru, în timp ce în zona de sud stratul de zăpadă a atins 50-60 cm grosime. În aceste condiții, ar putea suferi plantațiile pomicole tinere, mai ales culturile de alun, a căror suprafață foliară este dezvoltată până la 40%. De asemenea, s-ar putea înregistra daune la plantațiile de cireș, vișin și cais. În unele zone din văi, plantațiile de nuc au înghețat.

La fel, din cauza zăpezii masive în câteva localități s-au identificat distrugeri de sere.

Solicitat de Moldpres, șeful de laborator la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor al AȘM, Leonid Voloșciuc, a menționat că pomii se află în prezent în perioada de dezvoltare, iar temperaturile scăzute vor aduce pierderi semnificative.

„Cel mai mult vor avea de suferit culturile sâmburoase, mă refer la cireș, vișin și prun, mai puțin vor fi afectate cerealele, întrucât sunt mai rezistente. Totodată, urmează să vedem care va fi impactul timpului de afară asupra mărului, părului și a gutuiului”, a spus Voloșciuc.

Specialiștii au mai precizat că pagubele vor crește în cazul în care pe teritoriul R. Moldova se vor înregistra în următoarele zile temperaturi mai mici de -4…-5 grade Celsius.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.