Preot: Răposații trebuie pomeniți respectând limita bunului-simț

Preotul Eugen Onicov, de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chişinău, spune că de Paştile Blajinilor lumina Învierii ajunge și la răposați. Cei care merg la cimitire să-i pomenească trebuie să evite excesele. În toate trebuie să se respecte limita bunului-simţ.

Pasti_oua rosii_cozonac

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Oamenii vor merge la cimitir cu daruri simbolice de Paşti: ouă roşii, cozonac, pască şi dulciuri pentru copii. „Pe timpuri, la Paştile Blajinilor nu erau pomenile care se fac acum. Ele provin de la cultul înmormântării, pentru că la înmormântare se dau pomeni. Pe parcurs, această practică a luat amploare şi de Paştile Blajinilor. În rest, cu tot ce mai merg oamenii la cimitire este parte a tradițiilor laice, nu le putem asocia cu Biserica”, a spus preotul Eugen Onicov.

Un obicei adus de oameni este şi așezarea pe morminte a produselor pentru a fi sfințite, apoi date de pomană. „Cunosc localităţi unde datorită preotului acest obicei a fost înlăturat. Cimitirele nu trebuie transformate în locuri de picnic sau în restaurante. Se binecuvântează aducerea strictului necesar pentru pomenirea celor răposați”, a spus preotul.

Îngrijirea mormintelor şi rugăciunea este ceea ce recomandă Biserica. De Paştile Blajinilor, creștinul merge la biserică să se roage pentru răposat, apoi și la cimitir.

Răposații sunt pomeniți nu doar de Blajini, ci și în sâmbăta înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru, sâmbăta înainte de lăsatul de sec de carne înainte de Postul Mare, toate sâmbetele din Postul Mare, dar şi sâmbăta înainte de Rusalii, înainte de pogorârea Sfântului Duh.

În acest de Paştile Blajinilor oamenii merg la cimitire pe 23 și 24 aprilie.

IPNCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.