R. Moldova a avut, în toți anii de independență, un singur stăpân, care continuă să o conducă și acum. Acest stăpân este SISTEMUL, scrie Dumitru Stătaru într-un editorial pentru Tribuna.md, prin „sistem” având în vedere aparatul birocratic de diferit nivel.

Politicieni_Moldova

Colaj: 24h.md

În acest context, editorialistul subliniază că nici Vlad Plahotniuc și, la timpul lor, nici Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Vlad Filat nu au fost „stăpâni ai Republicii Moldova”, așa cum se obișnuiește să se spună în popor.

„Acest sistem atotputernic și corupt până în măduva oaselor e cel de care depinde nivelul de viață în Moldova, percepția cetățenilor privind statul în care trăiesc. Politicienii pot avea o mulțime de intenții nobile cum să schimbe starea de lucruri în Moldova, pot veni cu idei, propuneri, programe, pot adopta legi și hotărâri de care vor ei, oricum la modul practic nimic nu se va schimba în țară, pentru că între ei și popor este sistemul, iar acesta nu are nici un interes ca lucrurile să se schimbe”, scrie Dumitru Spătaru.

Editorialistul sugerează că, dacă în țară ar fi mai puțină corupție, mai puțină birocrație, mai multă ordine, dacă drepturile și interesele cetățenilor ar fi puse în prim-plan, SISTEMUL pur și simplu ar muri.

Autorul editorialului mai scrie că în cei 25 de ani de independență, R. Moldova nu a avut niciun politician în stare să demonteze sistemul, această „mare piedică din calea dezvoltării R. Moldova”.

„Și guvernarea lui Vlad Plahotniuc se va termina la un moment dat, cum s-au terminat multe alte guvernări, vor veni noi politicieni la putere (de diferite culori politice), dar situația va rămânea neschimbată. Pentru că nu foștii, actualii sau viitorii politicieni au decis, decid sau vor decide ceva – adevăratul stăpân al R. Moldova e sistemul. Și până când nu vom înțelege acest lucru și nu vom declara o luptă pe viață și pe moarte sistemului, nu avem nici o șansă la un trai decent într-un stat modern”, conchide Dumitru Spătaru.

Reclame