Poetul Ion Vatamanu va fi comemorat în satul natal

Un festival în memoria regretatului poet şi om politic Ion Vatamanu, va avea loc, în premieră, în satul natal Costiceni, (raionul Noua Suliţă) din Ucraina. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Fiii satului Costiceni” din Chişinău, familia poetului, dar şi de toată comunitatea din satul de baştină al lui Ion Vatamanu.

Ion Vatamanu

Ion Vatamanu. Foto: timpul.md

În 2007, fiica poetului, Leontina Vatamanu, a realizat documentarul „Dor de Ion Vatamanu”. Şcoala din Costiceni poartă numele poetului patriot, dar şi mai multe străzi şi licee din Republica Moldova. Acestea organizează permanent medalioane literare consacrate lui Ion Vatamanu. În premieră, o manifestaţie de amploare va avea loc în satul natal, Costiceni.

Un proiect de viitor, spune Leontina Vatamanu, ţine de inaugurarea unui bust în curtea casei părinteşti a poetului.

Scriitorul Ioan Mânăscurtă i-a consacrat în noua sa carte un inspirat eseu. „Era un poet foarte bun, un ziarist talentat, a pledat pentru tot ce încă nici astăzi, după 25-27 de ani nu s-a realizat. Dar el în acea vreme vorbea în favoarea ideilor pe care le considera corecte, necesare”, afirmă Ioan Mânăscurtă.

Poetul, savantul, publicistul, deputatul în primul Parlament s-a zidit în faptele sale cu mare ardoare şi zbucium şi a plecat din viaţă la 56 de ani, în anul 1993. Şi-a aflat locul de veci în Cimitirul Central din capitală, unde peste 15 ani a fost înmormântat bunul său prieten, marele poet Grigore Vieru.

Pe 28 aprilie, Ion Vatamanu va fi evocat în cadrul unui simpozion la Casa Scriitorilor, iar festivalul din satul natal se va desfăşura în perioada 30 aprilie-1 mai.

trm.mdCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.