Ucraina a declanșat luni o anchetă pentru „terorism”, a doua zi după ce un observator american al misiunii de monitorizare a OSCE a murit în estul separatist al acestei țări, atunci când vehiculul în care se afla a sărit în aer în urma trecerii peste o mină, informează AFP.

OSCE_Ucraina

Foto: twitter.com

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat într-un comunicat că anchetează această explozie pe care o asimilează unui „act de terorism ce a provocat moartea” observatorului OSCE.

Incidentul a avut loc duminică lângă satul Prișib, într-o zonă aflată sub controlul insurgenților proruși, în regiunea separatistă Lugansk. În explozie au mai fost răniți doi observatori — un ceh și un german.

Aceasta este prima victimă din cadrul Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina de la desfășurarea acesteia în urmă cu trei ani în regiune, unde are misiunea de a veghea la respectarea acordurilor de pace.

Un purtător de cuvânt al autorităților locale separatiste a declarat că vehiculul a atins o mintă antitanc. Un fotograf al AFP a putut observa carcasa vehiculului, cu plafonul total distrus de explozia care a dislocat motorul.

Potrivit armatei ucrainene, în momentul exploziei nu aveau loc confruntări în zona incidentului.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a transmis condoleanțe rudelor victimei, subliniind că „această crimă trebuie în mod categoric să fie elucidată, iar cei care se fac vinovați de ea trebuie pedepsiți”.

OSCE a comunicat luni că își va continua misiunea în Ucraina, precizează Xinhua. „În ciuda acestei tragedii, rămânem hotărâți să ne îndeplinim mandatul și să contribuim la aducerea păcii pentru poporul Ucrainei”, a declarat monitorul-șef al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, Ertugrul Apakan, citat de serviciul de presă al organizației.

Circa 600 de observatori ai OSCE sunt însărcinați cu monitorizarea acordurilor de pace în estul separatist al Ucrainei, unde mai mult de 10.000 de persoane au fost ucise de la începutul declanșării conflictului armat, în aprilie 2014. Misiunea specială a fost trimisă în Ucraina în martie 2014, la cererea guvernului de la Kiev.

Agerpres

Reclame