Combaterea transportului ilicit de pasageri şi de mărfuri a fost discutată în seara zilei de marți, 25 aprilie, la Guvern. Premierul Pavel Filip a declarat că transportatorii de pasageri trebuie să activeze în baza autorizaţiei/licenței şi să plătească impozitele la stat. Amenzile în acest sens trebuie să fie dure, iar regulile şi legea trebuie respectate, transmite IPN.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

Premierul a subliniat importanţa aplicării unor mecanisme cunoscute la nivel internațional pentru identificarea transportului autorizat precum atribuirea plăcuţelor de înmatriculare de culoare galbenă pentru transportul autorizat, aplicarea unor sancţiuni mai rigide pentru practicarea ilegală a activității de antreprenoriat, stabilirea unor reglementări transparente în domeniu, astfel încât să nu existe bariere administrative pentru a legaliza afacerile.

Cu referire la transportul ilicit de pasageri în trafic internaţional, şeful executivului a accentuat necesitatea conlucrării între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră, în vederea efectuării unui schimb permanent de informaţii ce va facilita identificarea prestatorilor ilegali de servicii auto. În acest sens, Pavel Filip a solicitat crearea unui Grup de lucru care va veni cu soluţiile necesare pentru depăşirea problemelor existente.

La fel a fost discutat și proiectul Planului de Acţiuni privind combaterea transportului ilicit în perioada 2017-2020 elaborat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Agenţia Naţională Transport Auto. „Trebuie să luptăm cu acest fenomen pe o cale corectă, stabilită împreună. Abordarea noastră trebuie să fie una inteligentă, pentru a institui un sistem cu reguli clare, transparente și acțiuni de monitorizare bazate pe managementul riscurilor”, a conchis premierul. În urma discuţiilor, s-a decis ca Planul de acţiuni să fie discutat pe platforma Ministerului Economiei cu implicarea tuturor părţilor interesate.

Reclame