Practic fiecare arbore ce se află astăzi în municipiul Chişinău prezintă un pericol şi poate să cadă în orice moment. Avertizarea vine din partea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi a fost făcut în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

dorin-chirtoaca

Dorin Chirtoacă. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Potrivit edilului, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile și a ninsorilor abundente din perioada 20-21 aprilie, peste zece mii de copaci au fost doborâți la pământ doar în municipiul Chișinău.

„Practic fiecare arbore din municipiul Chișinău prezintă astăzi pericol de prăbușire. Chiar dacă azi acesta stă în picioare, mâine poate să cadă, pentru că rădăcinile au fost mișcate, el a fost afectat de greutatea zăpezii care s-a depus peste el. De aceea, ar fi bine să fim prudenți și să-i ocolim, ca să nu ne trezim cu arborele peste noi”, a declarat edilul.

Totodată, primarul capitalei a făcut un apel către oamenii care vor să dea o mână de ajutor la lichidarea consecințelor, îndemânându-i să nu intervină acolo unde trebuie să se implice serviciile specializate.

„Fiecare om se poate implica prin strângerea crengilor, depozitarea acestora pe marginea străzii și fără a se expune unui pericol pentru viață și sănătate, fără să se atingă de cablurile electrice și pilonii doborâți la pământ, fără să încerce să dea la pământ copaci, care pot cădea peste el. Cazul ce a avut loc astăzi (marți, 25 aprilie – n.r.) la Botanica s-a produs tocmai că trei muncitori au încercat să dea jos un arbore cu propriile forțe, cu o funie, lucru pe care nu trebuiau să-l facă. Din păcate, pe un om asta la costat viața”, a punctat primarul.

Dorin Chirtoacă a mai spus că lichidarea consecințelor calamităților naturale în capitală ar putea dura luni de zile.

Amintim că marți, 25 aprilie, un angajat auxiliar al Şcolii primare nr. 90 din oraşul Chișinău a decedat doborât de un copac, iar un electrician a ajuns în stare gravă la spital, fiind electrocutat în timpul misiunii de serviciu.

Anunțuri