RAPORT. Libertatea presei se confruntă cu amenințarea noilor forme de cenzură

Libertatea presei se confruntă cu pericolul noilor forme de cenzură și al controlului statului asupra informațiilor, în pofida expansiunii masive a social media și a website-urilor independente, relevă raportul anual „Atacuri asupra presei”, prezentat marți de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ, cu sediul la Londra), transmite DPA, ppotrivit Agerpres.

Mass-media

Foto: democracy.md

Documentul arată că guvernele folosesc tactici tot mai sofisticate pentru a controla informația și a limita criticile.

Printre altele, raportul explorează modul în care guvernele folosesc legile privind drepturile de autor, rețeaua Twitter și alte mijloace pentru a combate criticile pe social media.

Directorul executiv al CPJ, Joel Simon, a declarat că tendințele globale sunt „mai profunde, mai persistente și mai problematice” decât îngrijorările legate de „știrile false” și de mediul „ostil și intimidant” pentru presă în urma alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

„În prezent, strategiile de a controla și gestiona informația se împart în trei categorii, pe care le numesc represiunea 2.0, controlul politic mascat și captarea tehnologiei”, a spus Simon.

Alexandra Ellerbeck, cercetătoare în cadrul CPJ, a apreciat că social media sunt văzute ca o „expresie organică a opiniei populare care a fost capabilă să submineze guverne și să aprindă revoluții” în timpul Primăverii Arabe din 2011.

Astăzi, platformele de social media influențează conținutul, iar guvernele „au devenit tot mai sofisticate în a folosi social media pentru supraveghere, cenzură și propagandă”, a subliniat Ellerbeck.

Țări precum Rusia, China și Mexic influențează dezbaterile online prin „armate de artiști de propagandă”, în timp ce Statele Unite monitorizează și elimină conturi de social media în timpul supravegherii antiteroriste, iar Ecuadorul suspendă conturile de Twitter critice la adresa puterii, notează raportul citat.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.