Situaţia din Peninsula Coreea continuă să se degradeze, pe fondul reticenţei părţilor aflate în conflict de a abandona atitudinea agresivă, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează site-ul agenţiei Tass, potrivit Mediafax.

Coreea de Nord

Foto: evz.ro

„Situaţia din Peninsula Coreea continuă să se degradeze. Această tendinţă îşi are rădăcinile în reticenţa părţilor aflate în conflict de a abandona atitudinea agresivă, confruntaţională. Totodată, au existat încercări de abordare a problemelor presante dintr-o poziţie de forţă, în detrimentul unei agende pozitive”, a declarat Maria Zaharova.

Diplomaţia de la Moscova consideră că prevenirea unui scenariu critic, care presupune o confruntare armată deschisă, este esenţială în această situaţie.

„O preocupare deosebită reprezintă prezenţa unui grup naval din SUA în nord-estul Asiei, precum şi retorica beligerantă privind represalii ale Phenianului. Solicităm tuturor părţilor implicate să afişeze reţinere şi să reevalueze cu seriozitate efectele probabile ale continuării escaladării tensiunilor în Peninsula Coreea, asupra regiunii în general”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe.

Coreea de Nord a efectuat mai multe teste balistice şi nucleare în ultimul an şi a anunţat că deţine rachete capabile să ajungă până pe teritoriul american.

Recent, SUA şi Coreea de Sud au convenit să desfăşoare sistemul de apărare antirachetă numit „Terminal High Altitude Area Defense” (THAAD), ca răspuns la ameninţarea lansării de rachete de către Coreea de Nord. Ca urmare, SUA au trimis nave de război şi un submarin în peninsula coreeană.

Comandantul forţelor americane în Oceanul Pacific, amiralul Harry Harris, apreciază că nord-coreenii vor încerca să atace SUA în momentul în care vor avea capabilităţile militare.

Reclame