FMI a aprobat o nouă tranșă de peste $21 mln pentru R. Moldova. Plahotniuc: „Încă un PAS înainte al guvernării”

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, la 1 mai, o nouă tranșă în sumă de 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere (aproximativ 21,5 milioane de dolari SUA) din creditul de 179 milioane de dolari SUA pentru R. Moldova.

FMI

Foto: reuters.com

Potrivit unui comunicat al Departamentului de comunicare al Fondului, citat de Moldpres, Consiliul Executiv a finalizat primul raport de evaluare a programului pentru R. Moldova și a constatat că „programul este, în linii mari, pe drumul cel bun și este susținut de angajamentul ferm al factorilor de decizie privind buna gestionare economică”.

„Autoritățile continuă să facă progrese semnificative în abordarea vulnerabilităților de lungă durată în sectorul financiar și promovarea reformelor structurale. Aceste eforturi au contribuit la consolidarea stabilității financiare și creșterea economică a revenit. Economia se estimează că va crește cu 4,5 la sută în 2017, mai mare decât prognozele anterioare”, constată experții FMI.

Ei adaugă că eforturile de reabilitare a sistemului financiar continuă și reformele structurale avansează. „În sectorul financiar, diagnosticarea celor mai mari bănci a fost finalizată și au fost înregistrat progrese în consolidarea guvernanței bancare și îmbunătățirea transparenței acționariatului. Continuarea eforturilor pentru a consolida guvernanța și starea financiară a băncilor și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea pe termen lung”, apreciază Consiliul executiv, potrivit Moldpres.

În acest context, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a scris pe o rețea de socializare că aprobarea tranșei de peste 21 milioane de dolari pentru R. Moldova este „încă un PAS înainte al guvernării”.

Bugetul pe 2017 și cadrul bugetar pe termen mediu sunt în concordanță cu obiectivele programului. Acțiunile prioritare din acest an includ consolidarea veniturilor și îmbunătățirea eficienței și prioritizării cheltuielilor, mai menționează FMI.

Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat, în noiembrie 2016, un acord pe trei ani cu R. Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă și Mecanismul extins de creditare, care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, R. Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane de dolari SUA). Prima tranșă, în sumă de circa 35,9 milioane de dolari SUA a fost pusă la dispoziția autorităților Republicii Moldova imediat după aprobarea acestui acord.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:,

4 răspunsuri

 1. Insa Sturza spunea ca nimeni nu va dori sa colaboreze cu actuala guvernare, cica trebuia sa inceapa un colaps economic. Iata ca n-a fost sa fie… Plahotniuc si cu echipa sa de democrati a reusit sa depaseasca toate problemele.

  Apreciază

 2. Maia Sandu și cum critică FMI, hai că are ce are cu Plahotniuc pentru că l-a închis pe Filat, dar cu noi cetățenii ce are bre? La început, scria diferite scrisori pentru ca ei să nu închiei un acord cu FMI!

  Apreciază

 3. O nouă dovadă că la Chișinău avem un guvern responsabil și profesionist care își face bine treaba, dacă nu ar fi avut rezultate și realizări, nu mai aruncau nici europenii nici cei de la FMI cu sute de milioane în Moldova

  Apreciază

 4. Banii vin, moldovenii au de cistigat din asta, iar opozitia continue sa umble pe nustiu unde si sa isi faca poze pentru PR.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.