Încrederea cetățenilor în justiția moldovenească a crescut de trei ori

Încrederea oamenilor în justiția din R. Moldova a crescut, în ultima jumătate de an, de trei ori. Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP), în aprilie curent, 24% din respondenți au comunicat că au încredere în justiție, în comparație cu 7,8% în octombrie 2016, transmite IPN.

Femida_Justitie

Foto: vitebsk.gov.by

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, acest fapt se datorează implementării calitative în această perioadă a mai multe legi ce vizează Constituția, Codul penal și de procedură penală, Codul de procedură civilă, profesiile conexe justiției, declararea averii și intereselor personale, reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești etc.

În același timp, anul 2016 a fost un an de succes datorită implementării Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției (SRSJ) și lichidării mai mult restanțe în materie de sistem judecătoresc, justiție penală, respectarea drepturilor omului, acces la justiție și executarea hotărârilor judecătorești.

Potrivit comunicatului, încrederea societății față de justiție a crescut și datorită implementării proiectului Comisiei Europene Pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) în comun cu autoritățile judecătorești din Moldova. În acest sens fiind recomandată introducerea noilor instrumente precum registrele e-Executare, e-Notariat, e-Arest, e-Probațiune, e-Licențe, e-Organizații, e-Procuratură, e-Dosar.

BOP este un program de cercetare a opiniei societății din Moldova, efectuat de Institutul de Politici Publice începând cu 1998.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.