Premierul Pavel Filip i-a felicitat astăzii pe toți cei care au contribuit la aprobarea de către FMI a primei evaluări a Programului R. Moldova, fapt care a făcut posibilă alocarea celei de-a doua tranșe de împrumut pentru țara noastră, în valoare de circa 21,5 de milioane de dolari SUA. 

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

„Succesul nu constă doar în asistența financiară. Este mai importantă atitudinea manifestată de Fondul Monetar Internațional, inclusiv în comunicatul emis, în care se arată foarte clar care sunt tendințele în Republica Moldova, ce am reușit să facem până acum, și este un răspuns la multe critici nefondate”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a solicitat autorităților să se mobilizeze în continuare pentru a realiza integral agenda de reforme, inclusiv în scopul îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate în cadrul Acordului cu FMI.

Guvernul și FMI au semnat un Acord de asistență financiară rambursabilă pe data de 7 noiembrie 2016. Astfel, R. Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 179 de milioane de dolari, prima tranșă în mărime de 35 de milioane de dolari fiind alocată imediat după semnarea documentului.

Potrivit concluziilor FMI, expuse după prima evaluare a Programului R. Moldova care s-a finalizat la 28 aprilie curent, Programul convenit între părţi se implementează conform planului, creşterea economică a revenit și autorităţile sunt concentrate pe gestionarea sănătoasă a economiei. Totodată, continuă acțiunile de reabilitare a sistemului financiar-bancar, iar reformele structurale avansează.

Reclame