Creștere economică de 3,7% în R. Moldova, prognozată de Banca Mondială

Experții Băncii Mondiale consideră că economia RM și-a revenit în urma recesiunii din 2015 și a înregistrat o creștere economică de 4,1% în 2016. De asemenea, BM prognozează o creștere economică de 4% în anul 2017, de 3,7% în 2018 și de 3,5% în 2019. Datele au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de presă organizate joi de Banca Mondială cu genericul „Moldova. Perspective economice”.

Crestere economica

Foto: cugetliber.ro

Potrivit Infotag, experții BM consideră că recolta bună și creșterile salariale au contribuit cumulativ cu 5,4% la creșterea economică înregistrată în 2016. În același timp, contribuția exportului și a investițiilor fixe a fost negativă, de 1,3% și, respectiv, 1,1%.

Expertul BM, Marcel Chistruga, a declarat că „creșterea amplă a exporturilor, stimulată de o recoltă agricolă bună, împreună cu consumul, alimentat de salarii” va constitui motorul creșterii economice în 2017.

„O deschidere mai mare față de piețele din est, de asemenea, va contribui la creșterea economică în anul curent”, a adăugat expertul.

Întrebat dacă BM a luat în calcul pagubele provocate de intemperiile naturii din luna aprilie, Marcel Chistruga a spus că, „tradițional, prognozele BM iau în calcul posibilul impact al calamităților naturale”.

„Daunele reale cauzate sectorului agricol de ninsorile și înghețurile din luna aprilie nu se cunosc încă, dar se estimează că impactul lor asupra economiei va fi cu mult mai mic decât cel al secetei înregistrate în anii precedenți”, a spus expertul.

Experții BM, de asemenea, prognozează un deficit fiscal la nivelul de 3% din PIB în 2018 și o reducere a datoriei publice până la finele anului 2019.

Banca Mondială consideră că BNM va reuși să mențină nivelul inflației apropiat de valoarea țintă de 5%. De asemenea, Banca Mondială anticipează o scădere de 5% a nivelului sărăciei până în anul 2019 pe fundalul creșterii PIB-ului, a salariilor și a spațiului fiscal stimulativ.

„Totuși, creșterile tarifelor la serviciile comunale, presiunile inflaționiste și deficiențele structurale pe piața muncii vor tempera ritmul de reducere a sărăcie”, a adăugat Marcel Chistruga.

Referindu-se la riscurile cu care s-ar putea confrunta economia RM în viitorul apropiat, experții BM au menționat riscul „istoric” reprezentat de creșterea slabă a partenerilor cheie – UE și Rusia. Alegerile parlamentare din 2018 reprezintă un alt risc, deoarece ele ar „putea încetini pasul implementării reformelor”.

În același timp, Marcel Chistruga a declarat că alegerile parlamentare ar putea reprezenta și o oprtunitate pentru economia RM.

„Mai este timp până la alegeri pentru a face anumiți pași și a reforma economia țării, pași care ar face ireversibilă paradigma de creștere economică. Mă refer aici la reforme care ar spori productivitatea și ar crește salariile”, a spus Marcel Chistruga.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.