Candu: Avem voturi destule și fără PL; Codul electoral ar putea fi modificat până în septembrie

Codul electoral ar putea fi modificat până în septembrie, după ce proiectele de lege ce prevăd schimbarea sistemului electoral vor fi expertizate de Comisia de la Veneţia, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1 preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu

Captură video: trm.md

Potrivit lui Candu, ar exista o majoritate parlamentară dispusă să voteze modificarea sistemului electoral şi fără deputaţii din PL.

Șeful Legislativului a negat că cercetarea mai multor exponenţi ai PL de către Centrul Național Anticorupție, în cadrul unor anchete privind traficul de influenţă şi corupţie, ar fi o presiune asupra PL pentru a vota sistemul uninominal propus de PDM.

„Justiția și corupția este o chestie, iar procesele politice sunt o altă chestie. La ora actuală avem voturi destule și fără colegii din Partidul Liberal pentru a vota uninominalul, ca să nu zică nimeni că există vreo legătură cu dosarele penale, dar nu o vom face fără raportul Comisiei de la Veneție”, a declarat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a explicat că modficarea Codului electoral ar trebui făcută cu cel puțin un an înaintea alegerilor parlamentare.

„Noi trebuie să luăm unele decizii într-un timp proxim, ca să reușim să avem cel puțin un an de zile până la următoarele alegeri parlamentare, pentru ca toți exponenții clasei politice să se pregătească potrivit noului sistem. Acest fapt îl recomandă și Consiliul Europei. Astfel, dacă următoarele alegeri vor avea loc la sfârșitul lunii octombrie, noiembrie sau începutul lunii decembrie 2018, noi trebuie să avem modificările în Codul electoral prin a stabili un nou sistem cel târziu în luna septembrie a acestui an”, a punctat speakerul.

Preşedintele Parlamentului a menționat că în perioada 9-11 mai, un grup de experți din cadrul Comisiei de la Veneția va veni într-o vizită de lucru la Chișinău, iar la mijlocul lunii iunie va avea loc ședința Comisie de la Veneția, unde va fi aprobat raportul cu privire la cele două proiecte de legi privind modificarea sistemului electoral.

Comisia de la Veneția urmează să avizeze proiectul deputaților democrați, care prevede introducerea votului uninominal, dar și proiectul socialiștilor ce propune implementarea sistemului electoral mixt.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.