Tiraspolul dezgroapă securea războiului? Posibile provocări militare

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, sistarea importului de energie electrică de la Cuciurgan și izolarea în care se pomenște regiunea transnistreană pot duce la escaladarea conflictului, inclusiv la acțiuni armate din partea Tiraspolului, consideră unii experți.

Parada_Tiraspol

Foto: infoprut.ro

Tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol se amplifică tot mai mult în ultima vreme. Una din principalele chestiuni care irită Tiraspoul ține de intenția Republicii Moldova și Ucrainei de a crea un punct comun de control la Cuciurgan-Pervomaisk, amplat pe segmental transnistrean. De asemenea, decizia Chișinăului de a importa energie electrică din Ucraina în defavoarea livrărilor de la centrala de la Cuciurgan a nemulțumit autoritățile nerecunoscute transnistrene, care astfel pierd o parte importantă  de venituri la buget, notează Radio Chișinău.

Chiar joi, 4 mai, pretinsul lider al regiunii secesioniste a avertizat în privința unor posibile consecințe grave odată cu instalarea punctului de control comun la frontiera moldo-ucraineană.

După evenimentele din Ucraina din 2014, contextul regional s-a schimbat în defavoarea Tiraspolului care devine tot mai izolat, iar această situația ar putea conduce la diverse provocări, inclusiv militare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.

Pe de altă parte, analistul politic Veacesalv Berbeca este de părere că, cel mai probabil, nu se va ajunge la confruntări armate.

Joi, 4 mai, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Federației Ruse în legătură cu activităţile desfăşurate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) dislocate în regiunea transnistreană, fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti. În special a fost menționată intenţia trupelor ruse de a participa la manifestaţiile preconizate să se desfăşoare la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai. Părţii ruse i-a fost sugerat să se abţină de la astfel de acţiuni. Totuși, acestea au participat joi la pregătirile pentru manifestațiile de 9 mai.Categorii:Actualitate, Politică, Transnistria

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.