Creşterea uşoară a exporturilor, a remitenţelor şi susţinerea ţării de către partenerii externi au făcut ca în ultima perioadă leul să se întărească pe piaţa valutară. Dacă acum câteva luni un euro putea fi cumpărat cu 21 de lei şi 50 de bani, în prezent casele de schimb valutar afişează un curs de 20 de lei şi 40 la cumpărare. Totuşi, potrivit experţilor economici, leul puternic nu favorizează exporturile şi ar putea determina scăderea remitenţelor, scrie trm.md.

MDL_USD_dolari_EUR-euro

Foto: paginaderusia.ro

În timp ce experţii susţin că această apreciere este caracteristică acestei perioade, oamenii susţin însă că îi afectează şi asta pentru că preţurile cresc ca pe drojdii.

„Am fost peste hotare jumătate de an, am muncit, vii aici şi schimbi euro cu 20 de lei. Dacă schimbi două-trei mii de euro, pierzi câteva mii de lei”, „Desigur că afectează, fiindcă stăm la chirie, într-un fel e mai bine că achităm în euro şi e nevoie de mai puţini lei ca să schimbăm în valută, pe de altă parte, cresc preţurile şi desigur că asta ne afectează”, au spus câteva persoane, potrivit sursei citate.

Potrivit experţilor economici, leul se apreciază din cauza cererii mai scăzute de valută în această perioadă. „Avem o uşoară creştere a exporturilor, remitenţele nu mai scad, partenerii externi ne susţin. Iar pe de altă parte nu avem nevoie de valută, pentru că au scăzut preţurile la resursele energetice şi importăm mai puţine bunuri”, explică expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

„La momentul de față nu este o tendinţă care ar putea să ne îngrijoreze. Dacă vorbim de dimensiunea inflaţionistă, tendinţa de apreciere a leului este una favorabilă populaţiei, în sensul că nu permite o scumpire rapidă”, a precizat expertul în economie din cadrul Expert-Grup, Alexandru Fală.

Pe de altă parte, aprecierea leului ar putea cauza reducerea remitenţelor. „O scădere serioasă a remiterilor ar putea afecta cursul, iar tendinţa de apreciere s-ar putea transforma în depreciere. Şi evident deprecierea se transpune în preţuri mai mari”, a mai adăugat Fală.

Şi agricultorii ar putea fi afectaţi de întărirea leului. „Leul puternic, din nefericire, loveşte în exportatorii noştri, deoarece ei vând produsele lor şi obţin mai puţină valută. În 2008, din cauza că leul era puternic, agricultorii au pierdut într-un an un miliard şi jumătate de lei”, a punctat expertul Veaceslav Ioniță.

Banca Naţională a Moldovei a anunţat recent că în acest an rata inflaţiei va fi de 6.8%, mai mare decât cea prognozată anterior.

Reclame