PDM nu va renunţa la introducerea sistemului uninominal şi va reveni la acest subiect după alegerile din 2018, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc (1)

Vlad Plahotniuc. Foto: edelweiss.md

Potrivit lui Plahotniuc, proiectul votat de deputaţi la 5 mai curent, reprezintă un compromis, iar PDM intenţionează să revină la implementarea sistemului de vot uninominal până la alegerile din 2022.

„Noi, Partidul Democrat, menținem opinia legată de sistemul de vot uninominal. Cred în continuare că cetăţenii Republicii Moldova au toată dreptatea atunci când spun că vor să-şi aleagă deputaţii direct, aşa cum aleg primarii şi preşedintele ţării. Este dreptul lor şi nimeni din interiorul sau din afara țării nu poate să-i priveze de acest drept. După ce în anul 2018 se va vota conform sistemului mixt, cetățenii vor vedea imediat beneficiile uninominalului şi sunt sigur că la alegerile din anul 2022 nici un politician nu le va mai putea bloca dreptul de a-şi alege direct deputatul. Din acest motiv, PD nu renunță la promovarea uninominalului, acum s-a făcut doar un mic pas, un compromis”, a opinat Plahotniuc, citat de Moldpres.

Şeful democraţilor a specificat că unii reprezentanţi ai opoziţiei încearcă să pună sub presiune experții Comisiei de la Veneția. „Comisia nu intervine în dreptul suveran al ţării de a-și stabili sistemul electoral. Deci, nu va impune nimic Moldovei așa cum speculează unii din opoziție. Experții Comisiei vin cu opinii care să întărească legalitatea acestei reforme politice”, a adăugat Plahotniuc.

Vineri, 5 mai, Legislativul R. Moldova a aprobat în primă lectură două proiecte privind schimbarea sistemului electoral în R. Moldova, cel cu privire la introducerea votului uninominal, propus de democraţi, şi cel ce prevede introducerea votului mixt, propus de socialişti. Ulterior Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a anunţat comasarea celor doua documente în unul singur ce va avea drept bază sistemul electoral mixt. Propunerea Comisiei parlamentare a fost votată de 74 de deputaţi, liberalii şi comuniştii au absentat de la procedura de vot.

Reclame