În timp ce ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, susţine că, prin schimbarea  sistemului electoral, PDM va realiza dorinţa a cel puțin 850 de mii de cetățeni cu drept de vot, deputata comunistă, Elena Bodnarenco, consideră că numărul de semnatari invocat de către democraţi nu este real. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Partide politice_lideri

Foto: politics.md

„Partenerii europeni care pun condiţii referitor la schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova apără interesele unor actori politici de la Chişinău, care le sunt apropiaţi. Noi nu putem să ignorăm interesele a 850 de mii de cetăţeni, care au dorit această schimbare. În prima lectură au votat pentru sistemul electoral mixt 74 din cei 82 de deputaţi prezenţi în sală. Aceasta vorbeşte despre atingerea unui consens larg”, a declarat Cebotari.

Elena Bodnarenco consideră că democraţii trişează atunci când spun că pentru votul uninominal au semnat 850 de mii de moldoveni. „Am avut astăzi o întrevedere cu experţii Comisiei de la Veneţia. Cred că partenerii străini îşi dau seama despre ce se întâmplă în Republica Moldova, că aceasta a devenit un stat capturat, cu o democraţie bolnavă. Un sondaj serios arată că 71 la sută din respondenţi consideră că statul este capturat. Aşa că nu cred că au semnat 850 de mii pentru votul uninominal”, a spus deputata PCRM.

La rândul său, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat în cadrul emisiunii că socialiştii au venit cu iniţiativa privind sistemul electoral mixt pentru a-i împiedica pe democraţi să implementeze uninominalul: „PDM avea să voteze uninominalul. Noi am venit cu ideea sistemului mixt pentru a salva partidele”.

IPN

Anunțuri