UE, gata să ofere și în continuare sprijin Moldovei

Uniunea Europeană reprezintă un partener de încredere extrem de important pentru Republica Moldova. UE este gata să ofere și în continuare sprijin pentru implementarea reformelor, iar ca urmare Republica Moldova să se apropie și mai mult de valorile europene, iar cetățenii să aibă un trai mai bun. Declarațiile au fost făcute sâmbătă, 13 mai, în cadrul inaugurării Orășelului European în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, transmite IPN.

Oraselul European_Ziua Europei

Foto: gov.md

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat că anul acesta UE a marcat 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma. Proiectul european a fost o modalitate de a preveni repetarea conflictului care practic a distrus un continent întreg. UE este construită pe valori solide: statul de drept, democrație, drepturile omului și acest ansamblu face UE și mai puternică, subliniat Pirkka Tapiola.

Ambasadorul a mai spus că Uniunea Europeană este una dintre cele mai mari puteri din lume, e un actor global și un partener de încredere, inclusiv pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului european, UE rămâne hotărâtă să ofere sprijin pentru reformele statului. Acestea vor continua pentru că sunt spre binele cetățenilor. Pirkka Tapiola a precizat că Orășelul European din acest an este ultimul pe care îl inaugurează la Chișinău. Diplomatul își încheie mandatul în Republica Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat că Orășelul European este un eveniment extraordinar, organizat an de an. Aici vizitatorii au posibilitatea să vadă cât de diferite sunt statele membre UE ca istorie, cultură, dar în același timp unite prin diversitate, prin democrație, prin drepturile omului etc. „Noi suntem europeni, Republica Moldova este stat european și în fiecare zi  ne apropiem tot mai mult de Uniunea Europeană”, a mai spus Andrian Candu.

Persoana de încredere a președintelui Igor Dodon, Ion Ceban, a dat citire unui mesaj al șefului statului. În mesaj se menționează că Uniunea Europeană reprezintă pentru Republica Moldova un partener și un vecin important. În opinia președintelui, este nevoie de valorificarea potențialului care există și a oportunităților de a iniția proiecte care să fie în beneficiul tuturor.

Și primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a felicitat chișinăuienii cu ocazia Zilei Europei. Edilul a trecut în revistă proiectele realizate în municipiul cu sprijinul UE. Printre acestea primarul a menționat – reparația străzilor, iluminatul spre aeroport, strada pietonală, asamblarea troleibuzelor, dotarea instituțiilor medicale cu utilaje performante etc.

Orășelul European este deschis vizitatorilor pe parcursul zilei de sâmbătă, 14 mai, vizitatorii fiind așteptați la corturile ambasadelor statelor membre ale UE și ale țărilor partenere, unde vor putea afla informații despre proiectele derulate în Moldova cu finanțare europeană. În seara zilei, finala competiției muzicale Eurovision Song Constest 2017 este transmisă live din Grădina Publică, începând cu ora 21.00. Orășelul European va găzdui și Festivalul Cultural European, care va fi lansat pe 14 mai la ora 13.00 și va dura până pe 19 mai.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.