NATO: Testul balistic nord-coreean, o „ameninţare” la adresa păcii internaţionale

Testul balistic efectuat de Coreea de Nord reprezintă o nouă „încălcare flagrantă” a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, fiind o „ameninţare” la adresa păcii şi securităţii internaţionale, afirmă Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

NATO_OTAN

Foto: nato.md

„Efectuarea unui nou test balistic de către Coreea de Nord constituie o nouă încălcare flagrantă a unei serii de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, fiind o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, a declarat Oana Lungescu, potrivit unui comunicat al NATO citat de Mediafax.

„În momentul de faţă, sunt necesare măsuri pentru reducerea tensiunilor, nu acte provocatoare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

„Coreea de Nord trebuie să se conformeze obligaţiilor internaţionale, să înceteze toate activităţile asociate programelor balistic şi nuclear, să abandoneze toate programele de dotare cu arme de distrugere în masă în mod complet, verificabil şi ireversibil; de asemenea, Coreea de Nord trebuie să iniţieze un dialog credibil cu membrii comunităţii internaţionale”, precizează Oana Lungescu.

Coreea de Nord a lansat, duminică, o rachetă balistică, proiectilul căzând în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de circa 700 de kilometri, anunţă surse militare sud-coreene şi japoneze, citate de agenţiile de presă Yonhap şi Reuters. Racheta a fost lansată din regiunea nord-coreeană Kusong, situată la nord-est de oraşul Phenian, unde în trecut au fost testate proiectile cu rază medie de acţiune. Potrivit unor surse nipone, racheta a zburat circa 30 de minute, prăbuşindu-se în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de aproximativ 700 de kilometri. Dată fiind distanţa străbătută de rachetă, testul balistic pare să fi fost un succes, au declarat experţi sud-coreeni.

Noul preşedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat urgent o reuniune extraordinară a Consiliului pentru Siguranţă Naţională pentru a discuta despre testul balistic nord-coreean. La rândul său, Japonia a condamnat vehement noul test balistic nord-coreean. „Testele balistice efectuate de Coreea de Nord reprezintă o ameninţare gravă pentru ţara noastră şi o încălcare clară a rezoluţiilor ONU”, a reacţionat premierul Shinzo Abe.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.