Una dintre cele mai mari fracțiuni din Parlamentul R. Moldova, care a ocupat în urma alegerilor legislative din noiembrie 2014 locul doi după numărul de mandate, riscă să fie desființată. 

parlamentul-republicii-moldova

Foto: fb.com/ParliamentRM

Este vorba despre fracțiunea PLDM. Liberal-democrații au obținut, după scrutinul din 2014, 23 de mandate în Parlamentul R. Moldova, după PSRM, care a intrat în forul legislativ cu 25 de deputați, notează Sputnik.

Fracțiunea PLDM era urmată, după numărul de mandate, de comuniști – cu 21 de deputați, PD – cu 19 mandate și PL – cu 13 deputați.  Acum în fracțiunea PLDM au mai rămas, deocamdată, cinci deputați. Este vorba despre Tudor Deliu, Iurie Țap, Vadim Pistrinciuc, Maria Ciobanu și Grigore Cobzac. Ultimul deputat, care a intrat în Parlament pe listele PLDM după ce Liliana Palihovici și-a depus mandatul, a anunțat că va face parte din grupul deputaților neafiliați. Tudor Olaru a declarat la ultima ședință a Parlamentului că va susține inițiativele bune, cu parcurs european și care vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor.

Astfel, din 23 de mandate la începutul actualei legislaturi a Parlamentului, fracțiunea PLDM a rămas doar cu 5 deputați. Potrivit Regulamentului Parlamentului, fracțiunea își încetează existența dacă numărul membrilor ei este mai mic de 5 sau dacă fracțiunea înaintează o rezoluție în acest sens.

Popularitatea PLDM a scăzut vertiginos după ce liderul acestei formațiuni, Vlad Filat, a fost învinuit și condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru corupere pasivă și trafic de influență, subliniază sursa citată.

Anunțuri