Dodon, trădătorul neamului, l-a numit pe Mihai Ghimpu „Iuda” şi lumea noastră – mai ales cei care l-au trădat părăsindu-l, – îl va numi şi ea „Iuda”. Ce a trădat Ghimpu? Pe cine? A trădat el cauza naţională? Ba bine că nu. Ghimpu are defectele lui, nu totdeauna scoate cuvintele din buzunar, spune tot ce-i stă pe limbă, poţi să-l numeşti oricum: agramat, necivilizat, „cu pufuşor pe botişor” etc., numai nu Iuda şi numai nu trădător. 

Nicolae Dabija

Nicolae Dabija. Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Dar la noi, noţiunile – în ultimii ani s-a lucrat enorm pentru asta – au fost inversate: trădătorii îl vor numi pe cel trădat de ei  „Iuda”, proruşii de la „Patrioţii Moldovei” îşi vor zice „patrioţi”, iar unioniştilor şi celor care ştiu ceva carte le vor spune „trădători”, securiştii care ne-au trădat pe timpul URSS ne vor spune nouă, celor turnaţi de ei, securişti, cei care au luptat împotriva independenţei Republicii Moldova îi vor numi pe cei care au luptat pentru ea „antistatalişti” şi tot aşa.

Iar omul nostru, derutat de cele care se întâmplă cu el şi în preajma-i – cum totul s-a încâlcit în capul lui –, va striga şi el ca şi mulţimile din Biblie: „Libertate lui Baraba! Iar Iisus – să fie răstignit!”

În noul meu roman „Te blestem să te îndrăgosteşti de mine”, Iuda, într-o discuţie pe care o are cu Iisus, îi spune Mântuitorului:

– Te urăsc!

– Pentru ce?

– Pentru că te-am trădat!

Cei care ne-au trădat nu ne vor ierta niciodată pentru asta şi ne vor urî de moarte pentru fapta lor abominabilă.

Federaţia Rusă recrutează zilnic trădători cu milioanele de euro pe care le transferă prin băncile din Bahamas către Republica Moldova, cu sutele de mii de dolari destinaţi să cumpere deputaţi din alianţa de guvernământ sau cu care să-şi plătească spionii (I. Bolboceau) etc.

Acesta e doar partea de sus a aisbergului, dar ceea ce nu se vede şi nu se ştie încă, ci doar se bănuieşte, e catastrofal.

Iuda la noi va trăda din cele mai bune intenţii (pacifistul Iurie Roşca: „Să devenim parte a Federaţiei Ruse, şi numai aşa vom evita războiul cu Federaţia Rusă”. Igor Dodon: „Republica Moldova trebuie să achite datoriile de 7 miliarde de dolari ale Transnistriei, dacă vrem să fim stat integru”. Ion Ceban: „Imnul Chişinăului – să răsune doar în limba rusă, pe care o înţelege toată lumea” etc.).

Iuda al nostru, în loc să se spânzure ca cel din Biblie, va alerga la Moscova ca să-i lingă lui Putin pantofii (unicul şef de stat care s-a gudurat pe lângă acesta la 9 mai), îl va duce pe A. Dughin în România (ideologul rus care a afirmat că noul Imperiu Rus trebuie să se întindă de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific), va fi preocupat de „bunăstarea populaţiei” propunând ca ţara noastră să iasă din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, unde salariul mediu e de câteva sute de ori mai mare (Danemarca, 5000 de euro) decât în Uniunea Euroasiatică  unde vrea să ne ducă (în Kârgâzstan salariul mediu e de 12 euro, în Armenia – 13 euro ş.a.).

Ce să-i spun junelui absolvent de la liceul din Chişinău?

Din păcate, după venirea lui Dodon la putere, trădătorii s-au plodit ca ciupercile după ploaie. Îi vezi pretutindeni, îi auzi pretutindeni.

Rezista-vom?

Trebuie să rezistăm!

Pentru asta urmează să ne solidarizăm şi să punem mai întâi valorile din veac la locul lor şi să le spunem lucrurilor pe nume: Iuda nu poate fi Mântuitor, iar Cel Trădat nu are vreo vină pentru care la noi e bătut zilnic în cuie.

Numai aşa vom putea preveni şi opri instaurarea erei trădătorilor de toate speţele pretutindeni şi pe Iuda cel adevărat – ca să-şi facă din trădare o religie nouă în Republica Moldova.

Nicolae Dabija, Literatura și Arta

Reclame