Preşedintele Igor Dodon va insista în continuare pentru dizolvarea Parlamentului şi alegeri parlamentare anticipate. Despre aceasta Dodon a declarat vineri, după întrevederea cu reprezentanții Comisiei de la Veneţia.

Igor Dodon

Igor Dodon. Foto: Moroslav Rotari / sputnik.md

„Eu pledez pentru alegeri parlamentare anticipate şi voi face tot posibilul să dizolv acest Parlament. Actuala Constituţie nu permite preşedintelui să facă acest lucru, de aceea am venit cu unele propuneri în acest sens. Trebuie să trecem peste toate discuţiile politice, ceea ce am discutat şi cu Comisia de la Veneţia. Eu consider că noi trebuie să creăm un sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva”, a declarat Igor Dodon, citat de trm.md.

Potrivit şefului statului, R. Moldova va ţine cont de cele mai bune practici internaţionale în ceea ce ţine de promovarea sistemului electoral sau de modificare a Constituţiei. „Vreau să mulţumesc experţilor Comisiei de la Veneţia pentru activitatea lor, că au făcut un lucru foarte bun şi au ascultat opiniile tuturor”, a mai spus Dodon.

Comisia de la Veneţia se va expune în luna iunie privind iniţiativa ce prevede oferirea unor atribuţii suplimentare şefului statului.

Anterior, președintele Dodon a semnat un decret prin care dispune organizarea unui referendum național consultativ pe patru subiecte. Unul dintre acestea se referă la completarea atribuțiilor șefului statului în privința temeiurilor de dizolvare a Parlamentului. În contextul iniţiativelor de modificare a sistemului electoral, o nouă delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află într-o vizită în R. Moldova.

Anunțuri