Încă un protest la Parlament împotriva voinței poporului

Un grup de organizaţii ale societăţii civile, care sunt împotriva introducerii sistemului mixt de votare, au anunţat sâmbătă, 20 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor ieşi la protest pe data de 11 iunie.

Conferinta

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Pe de altă parte, deputaţii spun că cetăţenii sunt cei care îşi doresc modificarea sistemului electoral, iar după avizul Comisiei de la Veneţia, proiectul va fi îmbunătăţit.

Reprezentanții unor organizaţii ale societăţii civile declară că sunt contra adoptării proiectului comasat și votat în primă lectură ce presupune modificarea sistemului electoral din R. Moldova și introducerea sistemului mixt de votare la alegerile parlamentare. Potrivit directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, acest proiect este unul antidemocratic.

„Un partid cu 30 la sută încredere din partea populației va câștiga toate alegerile, iar partidele mai mici vor pierde alegerile. Nu avem nevoie de un astfel de sistem de vot. Noi avem opinii diverse, optăm pentru neadmiterea acestor legi și anunțăm că următorul protest îl planificăm pentru 11 iunie ca să susținem democrația în această țară”, a declarat Arcadie Barbăroşie, citat de Radio Moldova.

În același context, vicepreședintele Comisiei juridice a parlamentului, deputatul Anatolie Zagorodnîi, spune că la ora actuală proiectul mixt al sistemului electoral este unul crud. Urmează ca acest document să fie avizat de către Comisia de la Veneția și să fie îmbunătățit la câteva capitole importante.

„Parlamentul va lua în considerație toate obiecțiile și tot ceea ce va fi reflectat în acest aviz. Ne dăm bine seama că acest proiect de lege urmează să fie ajustat, să ne expunem asupra unor momente conceptuale, cum este asigurat votul în regiunea transnistreană, în diasporă, care sunt hotarele circumscripțiilor electorale. Dar foarte important este ca societatea civilă să înțeleagă că cetățenii doresc schimbarea sistemului electoral”, a menționat deputatul Anatolie Zagorodnîi, potrivit sursei citate.

Amintim că și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat anterior că proiectul de lege comasat ce presupune modificarea sistemului electoral și introducerea votului mixt, va fi supus dezbaterilor în Parlament în lectură finală, după ce Comisia de la Veneția se va expune pe marginea documentului. Un răspuns va veni în perioada 16-18 iunie curent, după ce săptămâna trecută experții Comisiei au efectuat o vizită de lucru în țara noastră și au discutat cu toți actorii politici implicați în proces.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.