Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, acuzat de corupţie, a fost suspendat din funcţie. Potrivit Infotag, premierul Pavel Filip a semnat dispoziţia în acest sens încă pe 12 mai, însă aceasta abia marţi, 23 mai, a fost publicată.

Iurie Chirinciuc

Iurie Chirinciuc. Foto: mtid.gov.md

„În temeiul articolului 200 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova nr.122-XV din 14 martie 2003 şi Demersului procurorului Procuraturii Anticorupţie nr.4465 din 2 mai 2017, se suspendă activitatea domnului Iurie Chirinciuc în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor pe perioada desfăşurării urmăririi penale”, se menționează în dispoziție.

Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Serghiu Bucătaru, a preluat pentru această perioadă împuternicirile de conducere a ministerului.

Iurie Chirinciuc a fost reţinut pe 27 aprilie de către ofiţerii centrului Naţional Anticorupţie. Tot atunci a fost arestat şi şeful Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, şi doi agenţi economici. Lui Chirinciuc i se aduc câteva capete de acuzare, inclusiv că ar fi luat mită de 50 mii euro. Momentul când a luat banii a fost filmat, iar înregistrarea a fost plasată pe internet.

Procuratura a expediat Guvernului un demers privind suspendarea lui Chirinciuc din funcţie. Şeful Guvernului a semnat dispoziţia, însă nu s-a adresat preşedintelui cu propunerea de a-l demite pe Chirinciuc şi de a numi un alt ministru. Anterior, Pavel Filip anume aşa a procedat în cazul fostului ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama. Nu este exclus faptul că ministrul Transporturilor nu a fost demis din motive politice, căci oficialul a fost numit în funcţie din partea L, care deocamdată face parte din coaliţia de guvernare, condusă de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Anunțuri