În timp ce unii lideri ai partidelor extraparlamentare se opun vehement sistemului electoral mixt, alţii îl acceptă, dar cu anumite condiţii. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Andrei Năstase, preşedintele PPPDA, a reiterat poziţia formaţiunii care nu susţine schimbarea sistemului electoral. „Aş fi vrut să mă întâlnesc cu Candu, şi cu Plahotniuc, şi cu Filip, să discutăm despre problemele cu care se confruntă societatea. Nu schimbarea sistemului electoral este cea mai mare problemă acum. Aş fi vrut să discut cu ei despre o agendă adecvată, nu despre una falsă pe care o promovează. Ei vor sistemul mixt pentru a se eschiva de la răspunderea penală pentru fărădelegile comise”, a declarat Năstase.

Şi Sergiu Coropceanu, secretarul PSD, s-a declarat împotriva sistemului mixt: „În condiţiile ce se întâmplă acum, nu putem să susținem sistemul electoral mixt. Acesta este un proiect comun dintre PDM şi PSRM”.

Vitalia Pavlicenco, preşedinta PNL, a declarat că susţine sistemul electoral mixt, dar în anumite condiţii: „Noi ne-am pronunţat anterior pentru sistemul electoral mixt. Dar acest proiect trebuie de îmbunătăţit, de exemplu, să fie micşorat pragul electoral”.

Şi Vasile Costiuc, preşedintele Partidului „Democraţia Acasă”, s-a pronunţat pentru sistemul electoral mixt, dar în anumite condiţii: „Formaţiunea noastră a fost influenţată de colegii din România şi noi ne-am pronunţat pentru un astfel de sistem. Dar în circumstanţele actuale, cred că am putea susţine acest sistem cu anumite condiţii”.

Reclame