Zeci de mii de cetățeni români ajung „non-cetățeni”! Deputatul Codreanu îi dă ULTIMATUM ministrului român al Justiției

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu a susținut joi, 24 mai, o conferință de presă în care a solicitat ministrului român al Justiției să soluționeze cu celeritate situația dramatică ce afectează zeci de mii de cetățeni români ajunși „non-cetățeni”.

constantin-codreanu

Constantin Codreanu

 „Vorbesc din nou astăzi despre o problemă la a cărei rezolvare lucrez încă de la obținerea președinției Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților: dosarul Cetățenia Română. De la începutul anului am avut o serie de întâlniri diplomatice și dezbateri cu factorii de decizie „implicați” în posibila soluționare a cazurilor dramatice prin care trec cetățenii români care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza practicilor inconsecvente de aplicare și interpretare a Legii nr. 21/1991. După toate promisiunile și amânările primite, cea mai dezamăgitoare întrevedere rămâne cea avută cu Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a găsit ca metodă halucinantă de rezolvare soluționarea cazurilor în instanță prin chemarea în judecată a statului român, concluzionând prin a-mi spune că sunt prea curajos. Am explicat că nu este vorba despre curajul sau dorința mea de a profita politic de această situație, ci despre datoria noastră, de reprezentanți ai statului român de a-i ajuta pe cetățenii noștri aflați în această dificultate. Când vorbim despre destinele românilor din afara țării, nu este loc de interese înguste de partid, ci de un domeniu în care să colaborăm cu toții deopotrivă, putere și opoziție, parlamentari, miniștri, funcționari publici. Interesul cetățeanului ar trebui să fie mai presus de ambiții și jocuri de putere”, a transmis parlamentarul Constantin Codreanu.

În conferința susținută, deputatul PMP s-a referit de asemenea la răspunsul primit din partea Ministerului Justiției, la începutul lunii aprilie, la una dintre interpelările adresate: „Deși domnul ministru Tudorel Toader a afirmat foarte ferm că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, nu există un proiect care să modifice și să completeze legea nr. 21/1991 a cetățeniei române, în răspunsul primit la interpelare, s-au confirmat informațiile neoficiale pe care le aveam, respectiv faptul că Guvernul are în pregătire propunerea legislativă care va fi transmisă cândva și Parlamentului. Orice termen legal și rezonabil a fost încălcat. Suntem în ultima decadă a lunii mai și guvernanții tac. Dacă până la începutul lunii iunie va fi liniște în continuare, fără să existe un minimum de progres sau de efort din partea ministrului Toader, ne rezervăm dreptul să ieșim în stradă. Când zic la plural «ne rezervăm», vorbesc în numele cetățenilor români din țară și din afara ei. Pentru partidul PMP acesta este un subiect primordial și dorim să continuăm ceea ce a început președintele atunci în funcție, domnul Traian Băsescu, care a simplificat procesul de acordare a cetățeniei. Vă asigur că nu vom renunța și că ne luptăm până câștigăm!”, a mai declarat parlamentarul Constantin Codreanu.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.