Secretarul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), doi consilieri ai CMC şi şase reprezentanţi ai unor agenţi economici au fost reţinuţi joi de Centrul Național Anticorupție (CNA) şi procurori în cadrul mai multor dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

cna

Foto: protv.md

Potrivit Serviciului de presă al CNA, citat de Moldpres, cazurile au fost documentate timp de câteva luni, perioadă în care au fost colectate probe video şi audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire şi luare de mită, influenţare a unor decizii ale CMC şi favorizarea unor agenţi economici.

Sursa citată a precizat că secretarul CMC este bănuit că ar fi pretins, în repetate rânduri, mijloace financiare sau bunuri de la reprezentanţii unor agenţi economici şi unii consilieri municipali pentru diferite servicii, cum ar fi includerea pe ordinea de zi a Consiliului a unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri, pentru includerea în ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea hotarelor unor loturi, pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiective. De asemenea, secretarul CMC ar fi pretins şi acceptat diferite sume de bani pentru influenţarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei.

Ofiţerii CNA şi procurorii au operat astăzi percheziţii la birourile, domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. Nouă persoane au fost reţinute în urma acţiunilor de urmărire penală pentru 72 de ore, iar ulterior procurorii vor decide solicitarea arestării preventive.

Acţiunile de urmărire penală continuă și în prezent cu percheziţii şi audierea persoanelor.

Totodată, percheziții au loc în prezent și în biroul primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Reclame