O fracție destul de îngustă din societatea moldovenească îmbrățișează în mod necondiționat toate valorile europene, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol analitic pentru IPN.

Dionis Cenusa

Dionis Cenușă. Foto: fb.com/dionis.cenusa

Autorul constată că pacea, democrația, drepturile omului, demnitatea umană și statul de drept reprezintă principalele valori europene.

În opinia lui Cenușă, majoritatea cetățenilor moldoveni secționează valorile europene, selectând doar pe cele acceptabile. Potrivit lui, mulți cetățeni ar prefera să se distanțeze de drepturile omului pentru că nu au asimilat întocmai principiul egalității și necesitatea integrării sociale a grupurilor discriminate, precum minoritățile sexuale sau persoanele cu dizabilități.

Totodată, Cenușă opinează că biserica ortodoxă rusă și politicienii pro-ruși ar constitui cei mai activi adepți ai valorilor tradiționale în Moldova. El consideră că există o competiție acerbă între valorile europene și cele tradiționale.

Pe de o parte, actorii proruși se manifestă împotriva drepturilor omului, atunci când acestea vizează minoritățile sexuale, iar, pe de altă parte, aceștia acționează împotriva femeilor emancipate, explică Dionis Cenușă, referindu-se la cazul denigrării Maiei Sandu în alegerile prezidențiale 2016.

Politologul este de părerea că dezamăgirea perpetuă în partidele politice proeuropene (2009-2017), dar și nivelul înalt de sărăcie în care trăiesc mulți moldoveni, fac ca integrarea europeană și respectiv valorile europene să fie asociate cu ceva elitist sau imaginar, deocamdată inaccesibil.

Valorile europene în Moldova depind de sprijinul public față de vectorul european, care potrivit lui Dionis Cenușă, poate fi reanimat dacă există o societate civilă autentică, partide proeuropene credibile, dar și condiționalități externe inteligente asupra guvernării.

Anunțuri