Politolog: Prorușii din R. Moldova luptă contra valorilor europene

O fracție destul de îngustă din societatea moldovenească îmbrățișează în mod necondiționat toate valorile europene, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol analitic pentru IPN.

Dionis Cenusa

Dionis Cenușă. Foto: fb.com/dionis.cenusa

Autorul constată că pacea, democrația, drepturile omului, demnitatea umană și statul de drept reprezintă principalele valori europene.

În opinia lui Cenușă, majoritatea cetățenilor moldoveni secționează valorile europene, selectând doar pe cele acceptabile. Potrivit lui, mulți cetățeni ar prefera să se distanțeze de drepturile omului pentru că nu au asimilat întocmai principiul egalității și necesitatea integrării sociale a grupurilor discriminate, precum minoritățile sexuale sau persoanele cu dizabilități.

Totodată, Cenușă opinează că biserica ortodoxă rusă și politicienii pro-ruși ar constitui cei mai activi adepți ai valorilor tradiționale în Moldova. El consideră că există o competiție acerbă între valorile europene și cele tradiționale.

Pe de o parte, actorii proruși se manifestă împotriva drepturilor omului, atunci când acestea vizează minoritățile sexuale, iar, pe de altă parte, aceștia acționează împotriva femeilor emancipate, explică Dionis Cenușă, referindu-se la cazul denigrării Maiei Sandu în alegerile prezidențiale 2016.

Politologul este de părerea că dezamăgirea perpetuă în partidele politice proeuropene (2009-2017), dar și nivelul înalt de sărăcie în care trăiesc mulți moldoveni, fac ca integrarea europeană și respectiv valorile europene să fie asociate cu ceva elitist sau imaginar, deocamdată inaccesibil.

Valorile europene în Moldova depind de sprijinul public față de vectorul european, care potrivit lui Dionis Cenușă, poate fi reanimat dacă există o societate civilă autentică, partide proeuropene credibile, dar și condiționalități externe inteligente asupra guvernării.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

 1. Da cînd pro-rușilor li se mai adaugă și niște pro-europeni falși ca al de Maia și Năstase în general, Kremlinul jubilează

  Apreciază

  • Păcat că Republica Moldova are una așa președinte care vrea sa ne ducă in anaghie și mai ales că Igor Dodon împărtășește planurile Moscovei, cum ar fi federalizarea Republicii Moldova, aderarea la Uniunea Vamală, prezența continuă a trupelor rusești regiunea transnistreană și blocarea apropierii de NATO.

   Apreciază

 2. Contra valorilor europene luptă cei care merg la Bruxelles și cer europenilor să nu finanțeze RM, mă refer aici la duduia Maia Sandu și la oligarhul Năstase

  Apreciază

 3. Sunt de acord cu ceia ca prorusi nimicesc cu orice pret valorile proeuropene, dar poegrita Maia Sandu si sa meritat la acest capitol, deoarece a contravenit unei guvernari prpeuropene alaturi de Usatii la proteste.

  Apreciază

 4. Problema cea mai gravă este că aici pun umărul și partidele pro-europene ca Maia Sandu și Andrei Năstase, care încearcă ca și Dodon cum a rugat rusia să impună embargouri, ei roagă europenii să nu acorde finanțare cetățenilor ca ei să poată prelua conducerea!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.