Cei trei miniştri delegaţi de Partidul Liberal (PL) în Guvernul R. Moldova şi-au depus cererile de demisie. Despre aceasta a anunţat luni pe Facebook ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Guvernul RM

Foto: ziuanews.ro

El a comunicat că cererile au fost depuse în conformitate cu Legea Guvernului şi cu hotărârea Consiliului Republican al PL, din data de 26 mai, privind trecerea formaţiunii politice în opoziţie.

„Totalurile activităţii la Ministerul Mediului o să le facem în cadrul unei conferinţe de presă în ziua în care cererea de demisie o să fie acceptată şi, respectiv, emis actul administrativ necesar. Braconieri şi alte neamuri, nu deschideţi şampania, lupta continuă”, a scris Munteanu, citat de Infotag.

El a spus că cereri de demisie au depus şi cei doi adjuncţi ai săi, Igor Talmazan şi Victor Morgoci.

Surse din cadrul Cancelariei de Stat au relatat pentru Infotag că cereri de demisie au mai depus vicepremierul pentru probleme sociale, Gheorghe Brega, ministrul Educaţiei, Corina Fusu, şi adjuncţii săi, Cristina Boaghi şi Elena Cernei. Ei toţi au reprezentat PL în Guvernul creat pe 20 ianuarie 2016.

Vineri seară, PL a anunţat că se retrage din coaliţia de guvernare. Liderul său, Mihai Ghimpu, a confirmat că decizia este luată în legătură cu arestarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care este primul vicepreşedinte al PL şi este nepotul lui Ghimpu.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) de la guvernare a declarat vineri că guvernarea coaliţiei este funcţională, în pofida ieşirii PL din componenţa sa.

„Coaliţia majoritară este pe deplin funcţională în continuare, iar Guvernul are toată susţinerea politică pentru a continua implementarea reformelor şi a programului de guvernare asumat”, se arată în document.

PL a rămas cu trei funcţii ministeriale din cei 16 membri ai Guvernului. Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, care, de asemenea, a reprezentat PL, a fost demis la sfârşitul anului trecut. Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, tot din partea PL, a fost arestat într-un dosar de corupţie la sfârşitul lunii aprilie.

Ţinând cont de demisia celor trei miniştri, în Guvernul sunt deja şapte funcţii vacante. Premierul Pavel Filip a declarat vineri în Parlament că nu va propune șefului statului să numească noi miniştri, căci în curând va urma reforma Guvernului. Aceasta prevede reducerea numărului de ministere de la 16 până la 9.

Anunțuri