Dorin Chirtoaca

Dorin Chirtoacă. Foto: Dan Guțu / ipn.md

Proverbul nostru românesc: „Să moară capra vecinului!”, la basarabeni, e un pic modificat: „Să moară vecinul, ca să-i luăm capra!”.

Fiecare crede că dacă Dorin Chirtoacă va pleca din fruntea Primăriei, s-ar putea – mare e Dumnezeu! – ca chiar dânsul sau vreo rudă de-a lui să-i ia locul.

Cel puţin cam asta e părerea pe care ţi-o faci urmărind reacţiile consângenilor noştri la reţinerea lui Chirtoacă. Anume ei s-au bucurat cel mai mult de acest eveniment trist din viaţa politicii autohtone.

– M-am săturat de mutra lui, îmi spune un intelectual subţire.

– Ai dori s-o mai vezi şi pe a lui Ivan Ceban?

– Acesta va fi primar când va zbura porcul.

– Dar nu tot aşa îmi spuneai şi despre Dodon? Şi uite… porcul zboară!

Altcineva, un prieten, care sare în apărarea lui Dorin Chirtoacă doar la telefon, mă întreabă nedumerit:

– Ce-i cu oamenii noştri? Unde-s doi moldoveni sunt ca fraţii, unde-s trei – de-acum îs mulţi…

Nu ştim să fim uniţi.

Suntem mai uniţi – m-am convins de acest lucru – în afara republicii, dar acasă ne dăm de partea străinului. Care-şi face interesele cu mâinile alor noştri.

Săptămâna trecută, Congresul SUA a cerut încă o dată Federaţiei Ruse să-şi respecte angajamentele luate în 1999 la Istanbul şi să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, în document se vorbeşte despre subminarea guvernelor republicilor din fosta URSS cu invocarea unor acte de corupţie fabricate.

Şi-atunci de ce ne-am mira că Vlad Filat stă la dubă pentru că în 2013 a primit în dar de la Ilan Shor un automobil produs în 2014?

Şi-atunci de ce ne-am mira că Dorin Chirtoacă e închis pentru că l-ar fi îndemnat un vice-primar să semneze ceea ce era de competenţa viceprimarului să semneze? Există martori care ar confirma că Chirtoacă l-a silit? Nu cred că microfoanele FSB-ului, chiar dacă acestea ar fi existat, pot fi probe în învinuire.

Dorin Chirtoacă nu e doar cel mai tânăr primar, dar şi cel mai bun primar pe care l-a avut Chişinăul după 1944.

El a făcut din Chişinău o capitală cu adevărat europeană.

Cei care cârtesc împotriva lui îţi vor arăta o groapă în asfalt, o fisură în vreo clădire, o balegă din pragul apartamentului său şi-ţi vor spune: „…Uite ce primar avem”.

El e primul în istoria Chişinăului care a făcut o stradă pietonală, care poartă numele lui Eugen Doga, a refăcut capital peste 20 de artere, între acestea – şoseaua care duce spre aeroport: atunci când străinii intră în oraş, nu mai sunt zgâlţâiţi de hurducăturile de pe vremea celorlalţi primari, a asigurat iluminatul public al acestei artere, a făcut din lacul din Valea Morilor unul dintre locurile cele mai frumoase din Chişinău, azi ai ce-i arăta unui oaspete – Scara cu Cascade, apele limpezite în care te poţi scălda, a reparat şcoli, grădiniţe, parcuri, a scos izul urât de la staţiile de epurare din oraş, l-a umplut cu flori, cu voie bună…

Atunci când zăpezile de acum o lună au năvălit peste noi, primarul a ieşit la curăţat zăpada, la strâns crengile rupte, cot la cot cu angajaţii Primăriei.

Ce-au făcut socialiştii şi comuniştii? Au lătrat, ca de obicei.

Voronin, care crede că „partidul, dacă pică, tot se ridică”, s-a trezit săptămâna trecută şi a prins să bălmăjească şi el contra primarului.

Acest politician a murit de opt ani şi nimeni nu vrea să-l îngroape. Pute cadavrul lui politic mai ceva ca groapa de deşeuri de la Ţânţăreni. Şi tot ca această groapă duhnesc toate declaraţiile sale: „Chirtoacă trebuia arestat de mult, că e hoţ!”.

Acest lucru urmează să-l dovedească organele competente (chiar dacă ele lucrează mână-n mână sau –pentru FSB-ul rusesc şi la comanda Ambasadei Federaţiei Ruse).

Dar – ne întrebăm – să fie Chirtoacă mai hoţ ca Oleg Voronin? Cel care delapidase opt (!) miliarde în cei opt ani de zile de preşedinţie a lui Vladimir Voronin?

De ce despre crimele lui economice – începând cu cea de la Fabrica de Zahăr din Donduşeni, cumpărată cu un singur dolar, şi continuând cu Banca de Economii, pe care a devalizat-o primul, înaintea celora – Ilan Shor, Veaceslav Platon – care au ruinat-o după asta folosind schemele „fecioraşului” – nu mai vorbeşte nimeni?

Chirtoacă a crescut ca primar sub ochii noştri. Chişinăul a devenit o adevărată metropolă anume în mandatele lui.

Desigur că oraşul are şi probleme nerezolvate, dar ele sunt comune şi celorlalte capitale ale lumii: lipsa parcărilor, traficul intens al transportului, ninsori neplanificate, ploi abundente ş.a.

Chirtoacă e unul dintre puţinii primari – dacă nu chiar unicul – care nu-şi citesc discursurile făcute de alţii. E un om curajos şi echilibrat: să latre zilnic la tine unul ca Ceban şi să nu-i umfli botul măcar o dată e o dovadă de stăpânire de sine proprie poate doar unui comandant de oşti.

E de datoria noastră să-l apărăm pe primar!

De ce să-l apere doar ruşii cu cap pe umeri, dar nu şi moldovenii noştri?

Cineva îmi povesteşte că la o adunare se discuta despre o persoană ce urma a fi avansată. La un moment dat s-a ridicat cineva dintre cei prezenţi şi a început să vocifereze:

– Eu sunt împotrivă! Pentru că e un idiot şi jumătate.

– De unde ştiţi

– Eu să nu ştiu? Îl cunosc mai bine decât voi toţi, pentru că mi-e frate de sânge.

Ca să nu nimerim în situaţia de mai sus, dovadă că invidia moldovenească e doar pentru fratele lui drept, avem obligaţia să-l susţinem pe edil.

De ce?

Pentru că Dorin Chirtoacă este OMUL NOSTRU.

Nicolae Dabija, Literatura și Arta

Anunțuri