Biserica nu ar trebui să se implice în politică, cred 80% dintre moldoveni

80% dintre cetăţenii moldoveni declară că Biserica nu ar trebui să se implice în treburile politice ale statului. O arată sondajul de opinie „Biserica şi Stat în Republica Moldova”, realizat de CBS-AXA la iniţiativa Fundaţiei Soros, scrie IPN.

Biserica_preoti

Foto: eparhia-edinet.md

Potrivit studiului, prezentat luni, 5 iunie, liderii religioși din R. Moldova nu se bucură de o mare notorietate în rândul populației. Doar 34% din populație are încredere în Mitropolitul Vladimir, iar 41% dintre respondenți au exprimat puțină încredere în Înalt Prea Sfințit.

77% dintre cetățeni s-au declarat total împotriva faptului ca preoții să sfătuiască oamenii cu cine să voteze. Totodată, 64% s-au exprimat împotrivă ca preoții să candideze la alegeri.

44% dintre cetățeni consideră că statul nu ar trebui să finanțeze niciun cult religios, iar 38% susțin că statul trebuie să finanțeze doar cultul majoritar.

Autorii studiul au constatat că anul electoral 2016 a arătat o intervenție directă a unor lideri religioși în campania pentru alegerea președintelui Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2090 de persoane din 183 de localități, în perioada 8 august-21 septembrie 2016. Din cei intervievați, 93% s-au declarat creștini ortodocși, inclusiv 85,7% adepți ai Mitropoliei Moldovei.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s