Soluții pentru reluarea evacuării deşeurilor din Chişinău

Premierul Pavel Filip a convocat luni, la Guvern, o serie de şedinţe în problema evacuării deşeurilor din Chişinău. La una dintre acestea au participat factorii de decizie şi grupul de persoane delegat de localnicii satului Bubuieci. La cea de-a doua şedinţă au fost convocaţi membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Gunoi_Chisinau

Chișinăul, înecat în gunoi. Foto: fb.com

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Filip şi localnicii s. Bubuieci au avut un dialog constructiv şi au identificat de comun acord o soluţie vizând evacuarea gunoiului din Chişinău. Astfel, începând de astăzi, deşeurile vor fi evacuate din oraş. Premierul a reiterat că înţelege nemulțumirile cetățenilor din Bubuieci şi regretă că până în acest moment autorităţile locale nu au soluţionat această problemă: „Cu părere de rău este o situaţie excepţională şi trebuie să intervenim. Suntem gata să le întindem o mână de ajutor colegilor de la Primărie, dar nu putem face minuni peste noapte şi avem nevoie de maxim o lună pentru a rezolva situaţia creată”.


Guvernul se apucă de curățenie, la Chișinău


Premierul a propus localnicilor satului Bubuieci să delege o persoană pentru a participa alături de grupul de lucru la elaborarea planului de acţiuni în vederea soluţionării evacuării deşeurilor din Chişinău. „Nu vrem să venim cu soluţionarea problemei pentru o zi, ci cu o rezolvare de perspectivă, prin eliminarea cauzelor. Urmează să stabilim o viziune complexă pe ţară privind managementul deşeurilor şi acţiunile care trebuie întreprinse în acest sens”, a afirmat şeful Cabinetului de miniştri.

Filip_deseuri

Foto: gov.md

La rândul lor, reprezentanţii localnicilor din Bubuieci au acceptat termenul de o lună, cu condiţia ca autorităţile să soluţioneze definitiv situaţia creată şi au mulţumit premierului şi Guvernului pentru receptivitate şi implicare.

Şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale a fost convocată la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, reieşind din pericolul de a provoca o situaţie epidemiologică în Chişinău.

Premierul Filip a dispus Ministerului Sănătății să monitorizeze situația epidemiologică în municipiul Chișinău și suburbiile acestuia și să întreprindă toate măsurile ce se impun, conform competenței, pentru protecția populației. De asemenea, Centrul Naţional de Sănătate Publică va asigura evaluarea riscurilor și monitorizarea permanentă a situației epidemiologice în raport cu cantitățile de deșeuri menajere evacuate la poligoanele de depozitare. Iar Ministerul Mediului, în contextul Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, va urgenta elaborarea Studiilor de fezabilitate pentru opt regiuni de management al deșeurilor, inclusiv în municipiul Chișinău și localitățile învecinate, prin intermediul proiectului finanțat de Banca Europeană de Investiții.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.