Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanțare în sumă de 27,2 milioane de dolari SUA, acordată R. Moldova pentru Proiectul „Adaptarea la schimbările climatice”, potrivit unui comunicat al oficiului Băncii Mondiale de la Chișinău, citat de Moldpres.

dolari_sua_miliardul

Foto: commons.wikimedia.org

Banii vor fi utilizați pentru protecția gospodăriilor agricole, a pădurilor și pășunilor contra schimbărilor climatice în zone specifice, precum și pentru consolidarea sistemelor naționale de gestiune a dezastrelor naturale. Un studiu al Băncii Mondiale privind aspectele economice ale schimbărilor climatice în R. Moldova a constatat că cele mai mari provocări și oportunități investiționale există în agricultură.

Proiectul va sprijini Planul național de acțiuni pentru implementarea Strategiei de adaptare la schimbările climatice până în 2020.

„Riscurile naturale frecvente, similare celor produse pe 21 aprilie, și impactul lor substanțial asupra economiei Moldovei și asupra oamenilor necesită un angajament vizavi de consolidarea capacității țării de adaptare la schimbările climatice”, a declarat Alex Kremer, director de țară pentru R. Moldova la Banca Mondială. El a adăugat că „dimensiunile și particularitățile demografice ale țării fac adaptarea la schimbările climatice și gestiunea riscurilor de dezastre naturale elemente indispensabile ale agendei de dezvoltare durabilă a Moldovei”.

De la momentul aderării R. Moldova la Banca Mondială în 1992, o finanțare de peste 1 miliard de dolari SUA a fost alocată pentru aproximativ 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include opt proiecte active, cu un angajament total de 333,3 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, asistența socială, energia, asistența medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Moldova constituie 53,8 milioane de dolari SUA. Acest portofoliu constă din 95 la sută împrumuturi și 5 la sută capital propriu. Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.

Reclame