Protest ÎMPOTRIVA modificării sistemului electoral și mitinguri de amploare PRO votul mixt

Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor de opoziție au participat astăzi la un nou protest în fața Legislativului în care au cerut retragerea iniţiativei de modificare a sistemului electoral.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Protestul a fost susținut de mai multe partide politice – Partidul Platforma DA, Partidul Acțiune și Solidaritate, PLDM și Partidul Nostru. Mai mulți activiști civici au vorbit ore în șir în fața protestatarilor și au adus argumentele lor împotriva modificării sistemului de vot.

La finalul acțiunii protestatarii au votat o rezoluție pe care au anunțat că o vor transmite Comisiei de la Veneţia, ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Consiliului Europei. Demersul conţine argumentele societăţii civile şi protestatarilor împotriva modificării sistemului electoral.

Tot astăzi în mai multe localități din țară, printre care Edineț, Ialoveni și Cahul au fost organizate mitinguri ale societăți civile în favoarea modificării sistemului electoral. Astfel, potrivit poliției, aproximativ 11 mii de oameni au manifestat la Edineț, în timp ce la Ialoveni și la Cahul au fost câte aproape 10 mii.

Un protest similar organizat de partidele din opoziția parlamentară a avut loc în capitală la 14 mai. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că, la 5 mai curent, Legislativul a adoptat în primă lectură două proiecte de modificare a sistemului electoral – propunerea PDM cu privire la introducerea votului uninominal și cea a PSRM privind votul mixt. După consultări, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a decis comasarea proiectelor pentru lectura a doua.

MoldpresCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.