Este timpul ca Occidentul să deschidă ochii asupra situaţiei din Crimeea, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui forum internaţional denumit „Crimeea deschisă: cu ochii proprii”, relatează site-ul agenţiei Tass.

Crimeea

Foto: moldpres.md

„Nu cred că există o imagine neclară privind Crimeea. Rămâne încercarea Occidentului de a alimenta problemele, le-a denumit chiar probleme-cheie şi le-a transformat într-o piatră de temelie. Dar aceste probleme nu există. Persistenţa Occidentului de a privi Crimeea cu ochii închişi uimeşte. Este timpul sa deschidă ochii, de aceea sunt organizate evenimente de acest gen”, a spus Maria Zaharova.

Diplomaţia de la Moscova consideră că au fost obţinute realizări mari privind situaţia din Crimeea, într-o perioadă scurtă de timp.

„Este o dorinţă maniacală de a nu vedea că problemele sunt în curs de rezolvare, de a nu vedea că dinamica este absolut pozitivă”, a mai spus Zaharova.

Forumul internaţional „Crimeea deschisă: cu ochii proprii” este adresat dezvoltării regiunii anexată Rusiei, în context istoric, geopolitic, internaţional, juridic şi cultural. La evenimente participă activişti şi jurnalişti din ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia sau Siria.

Potrivit ONU, peste 6.500 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat, în aprilie 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia ca urmare a unui referendum.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că nu renunţă la iniţiativa de a recupera Crimeea, considerată „o parte integrantă a Ucrainei”. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei, în sectoarele apărării, energiei şi economiei, după anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

Mediafax

Reclame