Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marţi, că izolarea Qatarului este „inumană şi împotriva valorilor islamice”, iar metodele folosite împotriva statului din Golf sunt „inacceptabile, asemeneea unei pedepse cu moartea”, informează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Erdogan

Recep Tayyip Erdogan. Foto: afp.com

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între unele dintre aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarezi.

„O greşeală foarte gravă se face în Qatar, izolarea unei naţiuni este inumană şi împotriva valorilor islamice. Este ca şi cum o pedeapsă cu moartea a fost decisă pentru Qatar, este inacceptabil. Qatarul a arătat o poziţie decisivă faţă de organizaţia teroristă Stat Islamic, alături de Turcia. Persecutarea Qatarului prin campanii de denigrare nu are niciun scop”, a declarat Erdogan, într-un discurs susţinut în Parlament.

Erdogan a mai spus că va organiza o teleconferinţă cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cel din Qatar, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, pentru a discuta evoluţiile recente.

Preşedintele Turciei l-a îndemnat pe regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, să-şi asume un rol principal în rezolvarea crizei din Golf privind Qatarul.

Anunțuri