După reformă, în fruntea ministerelor vor fi acceptaţi doar profesioniştii, indiferent de apartenenţa lor politică. Astfel, Guvernul nu va mai fi partajat politic, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

pavel-filip_csi

Pavel Filip. Foto: gov.md

„Exista o înțelegere să nu mai avem partajări politice, pot fi oameni și din PPEM și PDM și oameni neafiliați politic. Se vor regăsi în componența Guvernului cei despre care vom ajunge la concluzia că sunt cei mai buni”, a spus premierul, potrivit trm.md.

Pavel Filip a specificat că funcțiile-cheie în Guvern le vor asigura secretarii de stat, iar Cancelaria de Stat va fi un centru puternic al Executivului, care va asigura circulația eficientă a actelor normative.

„Miniștrii reprezintă formațiunile politice care își asumă actul guvernării. Aceste formațiuni vin și pleacă, dar noi trebuie să asigurăm continuitatea, memoria instituțională. Vom miza pe funcționari publici profesioniști capabili să elaboreze și să implementeze politicile”, a menționat premierul Filip.

Pavel Filip a argumentat necesitatea elaborării unei noi legi prin faptul că actualele instituții de stat sunt slabe și ineficiente. Totodată, Pavel Filip consideră că premierul trebuie să aibă posibilitatea de a-și forma echipa și de a crea o structură funcțională a Guvernului. Premierul și-a exprimat speranța că proiectul de lege ce prevede reforma Guvernului, aprobat de Executiv, va fi sprijinit de Parlament.

„Eu voi prezenta în Parlament legea, lista miniștrilor și noua structură a Guvernului. Elementele-cheie sunt că în lege nu se mai regăsește lista ministerelor și structura Guvernului, cum era în legea veche. Este clar delimitată funcția de ministru și cea de funcționar public”, a afirmat Pavel Filip.

Șeful Executivului a mai spus că în urma reformei, întreprinderile de stat vor ieși din subordinea Guvernului și vor fi gestionate de Agenția Proprietății Publice.

Reclame