Europol: Terorismul islamist a ucis 135 de persoane în Europa, în 2016

Atacurile comise de islamiști pe teritoriul Europei au costat viețile a 135 de oameni în 2016, relevă un raport dat publicității joi, la Haga, de organizația europeană de poliție Europol, care oferă o imagine concisă a naturii terorismului cu care s-a confruntat Europa anul trecut.

europol

Foto: express.co.uk

Raportul privind situația și tendințele terorismului în UE, aflat la a 10-a ediție, punctează că, în total, în 2016 în Europa au fost consemnate, în opt state membre, 142 de atacuri teroriste — eșuate, dejucate sau executate—, mai mult de jumătate (76) fiind raportate în Marea Britanie.

Franța a raportat 23 de atacuri, Italia — 17, Spania — 10, Grecia — 6, Germania — 5, Belgia — 4 și Olanda — un atac.

În total, numărul atacurilor jihadiste a scăzut de la 15 în 2015 la 13 în 2016, dintre care șase având legătură cu organizația Statul Islamic, indică Europol, menționând că amenințarea cea mai gravă a provenit de la atacatori singuratici reveniți din țări precum Siria.

Conform raportului, 142 de victime și-au pierdut viața în atacuri teroriste (135 în atentate jihadiste), iar alte 379 de persoane au fost rănite, chiar dacă majoritatea atacurilor (99) au avut în spate grupări naționaliste, separatiste sau anarhiste.

În 40% dintre atacuri au fost folosiți explozivi și, chiar dacă teroriștii utilizează o gamă variată de arme ușor disponibile, ei continuă să recurgă la dispozitive explozive, având în vedere impactul acestora ridicat și puterea lor simbolică.

Majoritatea arestărilor au avut legătură cu terorismul jihadist, numărul lor crescând pentru al treilea an consecutiv. Totodată, Centrul contraterorist al Europol a sprijinit 127 de anchete în 2016, ceea ce arată în mod clar o intensificare a activității jihadiste.

În ce privește finanțarea terorismului, se estimează că 40% din comploturile din Europa au fost finanțate cel puțin parțial prin infracționalitate, mai ales trafic de droguri, furturi, jafuri, vânzarea de mărfuri contrafăcute.

O altă tendință în 2016 a fost asumarea de către femei a unor roluri operaționale mai importante în activitățile teroriste jihadiste (26% din totalul arestărilor, față de 18% în 2015), aceeași constatare vizând minori și adulți tineri.

Cu privire la propaganda online, cea produsă de Statul Islamic a scăzut cantitativ în 2016, după un vârf la mijlocul anului anterior, datorită scăderii numărului de producții (materiale video, comunicate ș.a.) și combaterii diseminării lor. În schimb, gruparea Al-Qaida și afiliații săi au încercat să profite de această situație, sporindu-și eforturile de a câștiga noi tipuri de public.

Pe rețelele de socializare, grupări jihadiste au demonstrat însă o înțelegere sofisticată a modului lor de funcționare, lansând campanii concertate de recrutare și pentru a promova și glorifica actele de terorism și extremismul violent.

„Lupta împotriva terorismului va rămâne în fruntea priorităților noastre politice comune în perioada următoare, nu doar în Europa, ci la nivel global. Pentru siguranța cetățenilor noștri și pentru coeziunea societăților noastre, trebuie să accelerăm schimbul de informații și cooperarea transfrontalieră la toate nivelurile”, a subliniat comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, citat în comunicatul Europol.

La rândul său, Rob Wainwright, directorul executiv al Europol, a precizat că, „spre deosebire de terorismul etno-naționalist și separatist și de majoritatea manifestărilor de extremism violent atât de extremă dreapta, cât și de extremă stânga, terorismul jihadist are un caracter internațional și necesită, de aceea, un răspuns international”.

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.