Echipa Kroll este aşteptată să vină în R. Moldova la începutul lunii iulie pentru a discuta procedura de recuperare a banilor delapidaţi din sistemul bancar. Anunţul a fost făcut de Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Sergiu Cioclea

Sergiu Cioclea. Foto: moldpres.md

Sergiu Cioclea a menţionat că raportul Kroll nu va fi publicat până nu vor fi identificaţi toţi banii dispăruţi.

„Kroll a recomandat o Strategie de recuperare pe care noi am discutat-o. Așteptăm  echipa Kroll să vină la începutul lunii iulie. Este important să reușim să  atribuim agențiilor dreptul de a începe procedurile de recuperare, să pregătim vara dosarele sa le depunem in jurisdicțiile identificate. Recomandarea Kroll este de a nu publica raportul până nu vom identifica toți banii. Faza transparenței va veni după faza blocării activelor peste hotare”, a menționat Guvernatorul BNM.

Referindu-se la cel trei bănci „Moldova Agroindbank”, „Moldindconbank” și „Victoriabank”, aflate sub supravegherea specială a BNM, Sergiu Cioclea a menționat că în cazul acestor instituții bancare s-a recurs la procedura de înstrăinare şi sunt aşteptaţi investitori.

„Este o premiera de a găsi căi pentru a schimba acționarii cu probleme. La cele trei bănci au fost constituite rezerve suplimentare, se respectă coeficientul de capital minim. Vor fi verificate toate băncile. Vom face audit tematic, vom verifica creditele potențial afiliate. Acum este contractată o firmă de audit cu reputație foarte bună care să facă auditul în cele trei bănci. Toate băncile trebuie să le verificăm până la sfârșitul anului, conform înțelegerilor cu FMI”, a declarat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a mai spus că sistemul bancar din țară poate fi consolidat prin atragerea investițiilor și perfecționarea cadrului legal. BNM, potrivit lui Sergiu Cioclea, a elaborat un proiect al legii bancare pe care mâine, 16 iunie, îl va depune la Ministerul Finanțelor.

„Creditul trebuie sa fie sănătos, să fie acordat doar pentru proiecte bune. Astăzi le cream băncilor cadrul necesar pentru gestionarea riscurilor. Republica Moldova este unica țară din Europa care este la setul de supraveghere bancară la nivelul anilor 80. Sperăm ca în toamnă să avem o nouă constituție bancară, să propunem reguli sănătoase de circulație sănătoase”, a explicat Sergiu Cioclea.

Sergiu Cioclea a mai precizat că în trimestrul trei va fi atestat un nivel ridicat al inflației. Ulterior, aceasta va scădea, astfel încât la începutul anului 2018 inflația ar putea constitui în jur de 5%.

Printre proiectele de viitor ale BNM, guvernatorul a subliniat necesitatea perfecționării cadrului legislativ în domeniu și modernizării monedei naționale.

Reclame