O treime dintre cetățenii moldoveni nu-și cunosc drepturile

Cetățenii R. Moldova nu-și cunosc bine drepturile, dar nici îndatoririle față de stat, nu știu cum se formează bugetele, dar nici taxele pe care le achită și sunt mai intoleranți decât vecinii lor din Ucraina și Belarus, potrivit unui studiu sociologic comparativ, realizat în cele trei state.

Sondaje

Foto: jurnaluldeilfov.ro

Un cetățean moldovean din trei nu-și cunoaște nici măcar un drept sau o obligație, notează Radio Chișinău. 34 la sută dintre moldoveni au dificultăți în a răspunde la întrebarea care este singura sursă a puterii în stat și cine este purtătorul suveranității. 30% dintre respondenți au susținut că șeful statului este sursa puterii și purtătorul suveranității, iar 18% au indicat Parlamentul.

Moldovenii, de cele mai multe ori, au avut experiența încălcării drepturilor lor în domeniul sănătății (32%), justiției (21%) și în domeniul ocupării forței de muncă (12%). Totuși, 33% dintre respondenții din Republica Moldova au declarat că nu au avut de a face cu încălcări ale drepturilor lor.

Totuși, în comparație cu ucrainenii și belarușii, moldovenii susțin că știu mai multe limbi străine, sunt mai interesați de politica externă și sunt mai dispuși pentru migrație. În pofida acestui fapt, ei sunt mai intoleranți decât vecinii lor estici, a remarcat Daria Pirogova, reprezentanta unei companii sociologice de la Kiev.

Numărul celor care nu sunt pregătiți să-i primească pe alții printre ei este mai mari la moldoveni decât la ucraineni și la belaruși. Chiar dacă moldovenii demonstrează un nivel mai mare de atracție civică globală, sunt mai interesați de evenimentele internaționale, sunt mai pregătiți să emigreze, dar nu sunt gata să-i primească pe alții în societatea lor.

Studiul „Conștiința civică în Ucraina, Republica Moldova și Belarus” a fost realizat cu sprijinul Ministerului de Externe al Danemarcei, în cadrul unui proiect implementat de PNUD Ucraina.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.