Un deceniu cu Dorin Chirtoacă la cârma Chișinăului

Pe 17 iunie se împlinesc 10 ani de la preluarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău de către Dorin Chirtoacă. Acesta a câștigat primul său mandat de primar al Chișinăului, în iunie 2007, când l-a învins pe candidatul comunist Veaceslav Iordan. La doar 28 de ani, Chirtoacă obține o victorie covârșitoare în alegerile din 17 iunie 2007, învingându-l cu un avans de 22% pe candidatul comuniștilor, notează Radio Chișinău.

Dorin Chirtoaca

Dorin Chirtoacă. Foto: fb.com/privesc.eu

În 2011, Dorin Chirtoacă a câștigat al doilea mandat la Primăria Chișinău, când a concurat cu Igor Dodon, pe atunci membru al PCRM.

În 2015, Dorin Chirtoacă o învinge în alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei pe fostul premier comunist Zinaida Greceanîi, care reprezenta PSRM, după ce a părăsit PCRM alături de Igor Dodon.

Toate cele trei mandate ale lui Dorin Chirtoacă au fost marcate de lupta politică din Consiliul Municipal Chișinău, în care forțele proeuropene au avut o majoritate fragilă.

Pe parcursul ultimilor ani, socialiștii au avut mai multe tentative de organizare a unor referendumuri de demitere a lui Dorin Chirtoacă, dar de fiecare dată instanțele de judecată au respins cererea. Luna trecută, Judecătoria Buiucani a eliberat listele pentru colectarea semnăturilor pentru revocarea primarului.

Pe 25 mai Dorin Chirtoacă a fost reținut într-un dosar de trafic de influență și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. El este cercetat în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău, în care a mai fost reținut viceprimarul Nistor Gozavu și șeful Direcției Transport Igor Gamrețki. Grozavu a fost eliberat și a revenit în funcție după ce a anunțat că colaborează cu ancheta.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.