În primul trimestru al anului în curs, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere cu 3,1 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut. La creșterea PIB-ului a contribuit creșterea înregistrată în agricultură, industrie, construcții, comerț cu ridicata și cu amănuntul.

Inflatie Economie Statistica

Foto: ziuaveche.ro

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, cea mai mare contribuție la creșterea PIB – ului, de 1,4 puncte procentuale (p.p), a avut-o activitatea comerțul cu ridicata și cu amănuntul, care a crescut cu 11,8% față de primul trimestru al anului trecut. Un factor pozitiv care și-a adus contribuția la creşterea PIB-ului a fost majorarea cu 1,8% a valorii adăugate brute create în agricultură. Majorarea volumului producției în agricultură a fost determinată de creșterea producției animale.

Restabilirea cererii externe la unele mărfuri ale sectorului industrial, cum ar fi produsele industriei alimentare, mobilă, a dus la majorarea valorii adăugate brute (VAB) cu 1,2% comparativ cu primul trimestru din 2016, iar aportul acesteia la creșterea PIB a fost de 0,2 p.p.

Potrivit Ministerului Economiei, se mențin riscurile legate de situația dificilă din Ucraina și recesiunea economiei Federației Ruse, care influențează negativ economia Moldovei prin exportul produselor moldovenești, remitențe și investiții. Restabilirea finanțării externe a condiționat creșterea investițiilor, iar majorarea remitențelor a influențat pozitiv consumul. Ca rezultat, a crescut cererea internă, care a depășit cu 34,3% valoarea Produsului Intern Brut. Acest fapt relevă că necesitățile economiei sunt mult mai mari decât capacitatea ei de producere, diferența fiind acoperită din sursele externe.

IPN

Reclame