Medicii ginecologi din R. Moldova vor fi instruiți în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în cadrul programului internațional „Colposcopia și Managementul Leziunilor Cervicale Precanceroase”.

hepatita_medic

Foto: unica.ro

Programul conține lecții teoretice, practice și prelegeri on-line ale experților internaționali. Instruirea se va desfășura în perioada iunie-decembrie 2017

„Scopul principal al colposcopiei nu este identificarea cancerului, ci depistarea, descrierea și tratamentul leziunilor precanceroase pentru a preveni cancerul cervical. Leziunile cervicale, odată identificate la etapa precanceroasa, pot fi tratate simplu și cost-eficient în condiții de ambulator. Respectiv, odată ce vor fi instruiți medicii colposcopiști, majoritatea cazurilor vor putea fi tratate la nivel raional”, a menționat Secretarul de Stat al ministrului Sănătății, Rodica Scutelnic, în cadrul evenimentului de lansare.

Lansarea programului de instruire a avut loc în cadrul primei vizite oficiale în R. Moldova a directoarei Regionale pentru Europa de Est și Asia Centrală a UNFPA Alanna Armitage.

„Prevenirea cancerului de col uterin este una din principalele priorități ale UNFPA în regiunea Europei de Est ți Asiei Centrale, unde numărul de cazuri înregistrate de cancer de col uterin este de zece ori mai mare decât în Europa de Vest. UNFPA susține Ministerul Sănătății, împreună cu alți parteneri, pentru ca fiecare femeie să aibă acces la servicii calitative și să-și poată exercita drepturile sexuale și reproductive, să prevină cancerul de col uterin și să rămână sănătoase”, a subliniat Alanna Armitage.

În R. Moldova, în fiecare zi, câte o femeie este diagnosticată cu această maladie. În același timp, o dată la două zile, o pacientă moare din cauza cancerului de col uterin.

„Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din RM, care a fost creată în luna iunie 2016, are misiunea de a îmbunătăți asistența medicală în colposcopie a populației din Republica Moldova, prin promovarea bunelor practici, oferirea expertizei profesionale de calitate, îmbunătățirea programului de screening cervical, creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor în colposcopie din ţară”, a precizat Iurie Dondiuc, președintele Societății de colposcopie și patologie cervicală din Moldova, conferențiar universitar.

Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% dintre cazurile de îmbolnăvire. Acestea sunt obligatorii pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Screeningul trebuie realizat o dată în trei ani.

Programul de instruire este implementat în premieră în R. Moldova, în cadrul parteneriatului regional de cooperare între Ministerul Sănătății al R. Moldova și Biroul Regional al UNFPA, Fondul ONU pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, Federația Internațională a Patologiei Cervicale și Colposcopiei, Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului și Societatea de colposcopie și patologie cervicală din R. Moldova.

Reclame