Opinii: Recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie luate în calcul pentru a îmbunătăți legea

Recomandările Comisiei de la Veneţia privind sistemul electoral mixt trebuie luate în calcul pentru a îmbunătăţi proiectul de lege. Declaraţii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Iurie Ciocan, ex-preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, s-a arătat mulţumit de faptul că experţii Comisiei de la Veneţia au recomandat ca o parte din atribuţiile CEC-lui să fie transmise Parlamentului. „Niciun stat nu s-a adresat Comisiei de la Veneţia pentru a fi lăudat, dar pentru a vedea care sunt lacunele. Toate recomandările făcute de experţii Comisiei de la Veneţia trebuie luate în vedere pentru îmbunătăţirea proiectului de lege. Sunt bucuros că s-a recomandat ca unele atribuţii care erau prevăzute pentru CEC să fie trecute la Parlament”, a spus Ciocan.

Teodor Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că, din punct de vedere juridic, avizul Comisiei de la Veneţia arată Parlamentului de la Chişinău ce trebuie să facă pentru a îmbunătăţi proiectul de lege privind sistemul electoral mixt: „Dacă e să luăm sub aspect juridic art. 15, care este unul critic, acesta se referă la faptul că nu s-a găsit un consens larg”.

Analistul Cornel Ciurea a declarat că mai multe ţări din Uniunea Europeană renunţă  în ultimul timp la sistemul de vot proporţional: „Deşi era o paradigmă de bază pentru statele UE, acest sistem proporţional nu a dat întotdeauna rezultatele aşteptate. Din acest motiv mai multe state au început să testeze şi alte sisteme electorale decât cel proporţional”.

Invitatul permanent ale emisiunii, analistul Cristian Tabără, consideră că experţii Comisiei de la Veneţia au încercat să implice toţi actorii politici. „Avizul Comisiei de la Veneţia este un document pentru toată lumea. Experţii Comisiei de la Veneţia ne arată că trebuie de respectat interesele alegătorului. Bătălia dintre partide trebuie să înceteze acolo unde începe interesul cetăţeanului”, a declarat Tabără.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.