Procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru primarul orașului Orhei, Ilan Shor. Anunțul a fost făcut astăzi de către partea acuzării în urma ședinței de judecată.

Ilan Shor

Ilan Shor. Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Procurorul de caz, Andrei Băeșu, a specificat că azi a fost finalizată cercetarea judecătorească, fiind deschise dezbaterile judiciare. „Am solicitat pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 19 ani, cu privarea de dreptul de a exercita anumite funcții în cadrul instituțiilor financiare pe un termen de cinci ani”, a spus Băeșu.

Denis Ulanov, avocatul lui Ilan Shor, a menționat că astăzi urma să fie audiat ultimul martor din partea apărării, însă acesta nu s-a prezentat în instanță, iar avocații nu cunosc motivul. Totodată, avocatul a specificat că „cooperarea voluntară și eficientă, precum și respectarea tuturor cerințelor instanței ar trebui să conducă la achitarea și eliberarea lui Ilan Shor de răspunderea penală”, a afirmat Ulanov.

Miercuri, 21 iunie, va avea loc o nouă ședință de judecată, iar potrivit avocaților lui Ilan Shor, la această ședință poate fi pronunțată sentința în cadrul dosarului.

În data de 22 iunie expiră un an de când Ilan Shor este în arest preventiv, iar odată cu expirarea acestui termen, Shor urmează a fi eliberat din arestul preventiv.

Procuratura Generală a iniţiat o urmărire penală pe numele lui Ilan Shor încă în luna decembrie 2014, privind tranzacţiile dubioase între BEM şi Banca Socială. Shor este învinuit că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.

Moldpres

Reclame