Premierul Pavel Filip a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Implementarea Acordului de Asociere UE-RM, mersul reformelor, asistența macrofinanciară din partea UE pentru RM și proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral au fost principalele subiecte discutate de Pavel Filip și Donald Tusk.

Filip-Tusk

Pavel Filip și Donald Tusk. Foto: gov.md

„Noi vom manifesta o abordare pragmatică, realistă și constructivă. Parcursul bun în procesul implementării Acordului de Asociere şi faptul că am recuperat din unele întârzieri ne determină să fim şi mai ambiţioşi, şi mai exigenţi în atingerea obiectivelor în plan european”, a spus Pavel Filip.

În cadrul întrevederii, șeful Executivului de la Chișinău a relevat importanţa asistenței macrofinanciare din partea UE, a continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI. Premierul a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul și Comisia Europeană au îndeplinit toate precondițiile stabilite de comun acord. Pavel Filip a spus că această asistență este foarte importantă pentru R. Moldova, fiind dedicată strict implementării reformelor.

În context, prim-ministrul Filip a salutat aprobarea asistenței macrofinanciare în cadrul Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European și și-a exprimat încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens și în plenul Legislativului european.

Cât despre recomandările Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a sistemului electoral, Pavel Filip a menționat că vor avea loc discuții largi pe marginea acestora și majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice și pentru a se evita orce tip de abuz în cadrul alegerilor.

Reclame