Accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile şi la informaţia grafică privind bunurile imobile ar trebui să fie extins prin completarea informaţiilor despre proprietarul imobilului şi istoricul tranzacțiilor din ultimii 10 ani. De această opinie este Centrul de Politici şi Reforme din Moldova (CPR Moldova).

Cadastru_proiectare

Foto: viitorulilfovean.ro

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Pavel Filip, citată de Infotag, se menţionează că accesul liber la informaţiile detaliate oferite de întreprinderea de stat „Cadastru” „va crește transparența și va preveni corupția la orice nivel”.

„Munca jurnaliștilor de investigație, a instituțiilor de prevenire și combatere a corupției, dar și a Serviciului Fiscal de Stat va fi mai ușoară, iar interesul public va rezulta într-o presiune pozitivă de condamnare a corupției și intereselor ascunse ale demnitarilor. De asemenea, astfel poate fi redus numărul cazurilor de escrocherie, care au loc grație lipsei de transarență în acest domeniu. Această inițiativă este în concordanță cu cele mai bune practici europene și este o măsură ieftină și eficientă de prevenire a corupției”, consideră activiştii civici.

În opinia lor, executarea acestei inițiative poate fi realizată în maximum o lună, principalul lucru necesar fiind o decizie politică în acest sens, în numele transparenței.

CPR Moldova aminteşte că în februarie 2013, „Cadastru” a lansat noul serviciu electronic – accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile şi la informaţia grafică privind bunurile imobile. Acesta pune la dispoziţia cetăţenilor informaţii privind suprafaţa, modul de folosinţă, valoarea estimată în scopul impozitării, tipul de proprietate, existenţa unor interdicţii sau notări asupra bunului imobil.

Anunțuri