Premierul Pavel Filip a avut ieri, la Bruxelles, o întrevedere cu Johannes Hahn, comisar pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere. Ei au discutat despre realizarea reformelor în R. Moldova, precum şi aspectele ce vizează proiectul de modificare a sistemului electoral.

Filip_Hahn

Pavel Filip și Johannes Hahn. Foto: gov.md

În cadrul unei conferinţe de presă comune, premierul Pavel Filip a declarat că în ultimul an și jumătate autorităţile R. Moldova au reușit să impună un ritm susținut al reformelor, prin implementarea Foii de Parcurs, agrearea Acordului cu FMI, asigurarea  creșterii economice de peste 4% și menţinerea inflației la nivel minim.

„Suntem conștienți că mai sunt multe de făcut, dar avem determinarea ca, alături de partenerii europeni, să ducem la îndeplinire agenda de reforme pentru perioada 2017-2019”, a precizat Pavel Filip.

Referindu-se la reforma sistemului electoral, premierul Filip a declarat că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt minuţios studiate şi vor fi luate în consideraţie în măsură maximă în procesul de ajustare a legii cu privire la modificarea sistemului electoral. Pavel Filip a accentuat că vor fi continuate interacţiunea cu experţii Comisiei de la Veneţia şi consultările largi cu privire la acest proiect de lege.

Şeful Executivului s-a referit şi la chestiunea asistenţei financiare acordate ţării noastre de UE, pronunţându-se pentru tratarea separată a subiectelor care ţin strict de domeniul politic şi a chestiunilor care vizează asistenţa.

Opiniile divergente ale politicienilor din R. Moldova cu privire la diverse aspecte politice actuale nu trebuie să afecteze procesul de reforme, implementarea Acordului de Asociere şi modernizarea ţării”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri.

La rândul său, Comisarul Hahn a încurajat autorităţile R. Moldova să ia în consideraţie toate recomandările Comisiei de la Veneţia. De asemenea, oficialul european a menţionat că în ultimul an şi jumătate în R. Moldova au avut loc progrese în mai multe domenii, dar este necesar de continuat eforturile privind combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economică a țării.

Reclame