Banca Națională a Moldovei a procurat surplusul de valută de pe piață, care a fost înregistrat la sfârșitul lunii mai, de 36 de milioane de dolari. Și asta pentru că moneda națională a înregistrat o creștere mai rapidă în raport cu dolarul, începând cu ultima săptămâna a lunii aprilie, ceea cea dus la formarea acestui surplus.

dolari_sua_miliardul

Foto: commons.wikimedia.org

Potrivit BNM, în două săptămâni, surplusul de valută a ajuns la aproape 29 de milioane de dolari. În aceste condiții, BNM a procurat, inițial, 10 milioane de dolari. Ulterior, pe fundalul presiunilor de apreciere a monedei naționale, BNM procurat cele 36 de milioane de dolari. În acest mod au fost create premise pentru a tempera ritmul de apreciere a leului, relatează BizLaw.md

La fel, potrivit BNM, în luna precedentă, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a fost de 101%, comparativ cu 116,3% – cifră înregistrată în luna aprilie.

În mai, persoanele fizice au vândut valută cu 36,6 milioane de dolari mai mult, comparativ cu luna trecută. Creșterea a fost cu peste 26 de procente. În același timp, agenții economici au cumpărat valută cu peste 54 de milioane de dolari sau cu aproape 46% mai mult, comparativ cu luna trecută.

În luna mai, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul s-a apreciat cu 3.5 la sută comparativ cu luna aprilie – de la 19,3 până la 18,6 USD/MDL.

Reclame